"Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista"

”Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista”

maanantai 1. toukokuuta 2017

Kotitekoisia rosetteja ja simatiivistettä


Tänä vappuna meillä on maisteltu ...kotitekoisia ROSETTEJA!!! 


Nyt siis vihdoinkin sain aikaiseksi kauan haaveilemieni rosettiraudan testailun. Minulla on ollut tuo rauta vuosikausia odottamassa, mutta aina se vaan herkkujen teko on jäänyt. Nyt vapun alla oli mukavasti vapaapäiviä, joten oli vähän enemmän aikaa juhlavalmisteluihin. 




Taikinan teko oli tosi yksinkertaista 1,5 dl jauhoja, 1,5 dl maitoa, 1 rkl sokeria ja kaksi kananmunaa sekoiteltiin vain keskenään.


Paistaminen  olikin sitten sitäkin haastavampaa. Käytämme puuhellaamme päivittäin ja halusin myös tämän paistamisen tehdä kotiliedellänne samalla saaden lämpöä kylmän vapun jäähdyttämään kotiimme. Laitoin sammutuspeiton valmiustilaan ja aloitin öljyn kuumentamisen pienessä kattilassa.


Alussa oli aika haastavaa tietää paistoöljyn lämpötilaa, sillä meillä ei ole paistolämpömittaria, Testailin ensin leipäpalan kanssa, ja kun se ruskistui minuutissa, aloitin rosettien paistamisen. 

Rautaa piti kuumentaa ensin paistoöljyssä, kastaa varovasti taikinaan ja paistaa öjlyssä rosettia sopivan ruskeaksi. Ensimmäinen yksilö ei irronnut raudasta, jonka arvelin johtuvan liian kylmästä raudasta. Lisäsin myös vähän jauhoa taikinamassaan, sillä koostumus vaikutti löysältä. Toinen sujui jo vähän paremmin, mutta kolmannesta yritykestä alkaen roseteista alkoi tulla ei nyt ihan huippuyksilöitä, mutta ihan kelvollisen oloisia.


 Jotain ehkä meni pieleen siinä mielessä, että ohjeessa sanottiin taikinasta tulevan n. 25 kappaletta, mutta paistelin tuplasti tuon määrän. Olin ajatellut kokeliia kaikkia kolmea muotoa, mutta kuumaa rautaa ei tullut vaihdettua paistamishässäkässä. Tämä tähdenmuotoinen oli lempparini, ja sillä siis mentiin loppuun saakka.


 Humpsaus tomusokeria päälle ja sitten maistelemaan.


Siman suhteen en ollut yhtä aikaansaava, sillä se jäi ajoissa laittamatta, vaikka olin jo aineetkin ostanut valmiiksi. No mietin, mitä teen sitruunoilla ja mieleeni tuli testata, voisiko soodastreamilla saada tehtyä jonkunlaista versiota simasta. 


Kuumensin pari-kolme desiä vettä ja lisäsin melkoisen määrän fariinisokeria ja sekoittelin, kunnes sokeri oli sulanut. Lisäsin kahden sitruunan mehut ja pullotin simatiivisteen vanhanaikaiseen limsapulloon. Liitutaulutussilla pullon kylkeen vielä sisällön nimi, jotta kukaan ei luule juomaa suoraan pullosta nautittavaksi. 



Tein pullollisen soodastream kuplavettä ja kaadoin lasiin sopivassa suhteessa simatiivisteen kanssa vähän väliä maistellen. 


Sanoisin, että hyvältä maistui ja maku ja tuntuma olivat kyllä aika lähellä hiivalla tehtyä simaa. 

Nyt jälkeenpäin googlasin netistä, että samantapaista pikasimaa on tehty kivennäisvedestä - ei sitten ollutkaan ihan uusi keksintö, vaikka niin luulinkin:D Mutta simatiivistettä hakusanana käyttäen en netistä kylläkään löytänyt mitään:) Laittakaahan kommetteihin, jos olette joskus tehneet tuollaista simatiivistettä.


Keittiön pöydälle levittelin H&M:n alekorista muutamalla eurolla mukaan napatun kaitaliinan.


Kotitekoiset rosetit ja sima pöytään niin vapputunnelma on kohdillaan - tästä kylläkin ilmapallot ja serpentiinit vielä puuttuvat :D



Iloisia vapputunnelmia kaikille teille ihanille lukijoilleni♥

halauksin

24 kommenttia:

  1. Kauniita rosetteja! Ihanaa, että joku niitä vielä tekee!
    Leppoisaa vappupäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin rosetit ovat katoavaa perinnettä. Itse olen tehnyt näitä yhden kerran aikaisemmin joskus kouluikäisenä kotitaloustuntien innoittamana. Nämä olivat siis äärimmäisen harvinaislaatuista herkkua:D
      Kiitos samoin<3

      Poista
  2. Wau, näyttää kauniilta ja herkulliselta! Mikä olisi perempaa, kuin itsetehty. Minun kärsivällisyyteni ei tuohon riittäisi :)
    Ihanaa vappupäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan näissä oma vaivansa:) Olen vain niin kovin kauan haaveillut tekeväni rosetteja, että nyt olen ihan voittajan tunnelmissa:D
      Kiitos ja samoin sinulle ♥

      Poista
  3. Minä olen yrittänyt pitää rosettiperinnettä yllä. Niiden paistaminen on kumminkin sen verran hidasta hommaa että ihan joka vappu ei tule tehtyä. Tänä vappuna olen ollut töissä joten en ole vielä ehtinyt. Saa nähdä jaksanko vielä tänään illalla töiden jälkee ryhtyä puuhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuulostaa ihanalta perinteeltä<3
      Nyt, kun tämä homma tuli tehtyä, on varmasti helpompaa alkaa paistaa rosetteja uudestaankin. On tämä kuitenkin helpompaa kuin vaikkapa tippaleipien teko:)

      Poista
  4. Näyttävät herkullisille!Tippaleipiä olen joskus tehnyt,mutta näitä joskus tosi kauan sitten.Hyvää vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä vähän hitaammin valmistuvia herkkuja tulee tehtyä harvakseen, mutta tuntuu kyllä kivalta, kun perhekin sai maistaa kotitekoisia rosetteja ensimmäistä kertaa<3
      Kiitos ja samoin♥

      Poista
  5. Olen haaveillut tuollaisen rosettiraudan hankinnasta. Muistan, että kouluaikoina teimme niitä kotitaloustunnilla. Mukavaa vappua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma rosettirautani on peräisin mummilan kätköistä ja osittain siksi olen niin iloinen, kun sille viimeinkin tuli käyttöä♥
      Mukavaa vappua sinnekin<3

      Poista
  6. Oi että! Minäkin olen haaveillut rosettien teosta! Jo pelkät raudat ovat niin kauniita, että houkuttavat testaamaan.

    Tuo simatiiviste oli minulle ihan uusi ja jännä juttu: aioin kokeilalla sitäkin, kun seuraavan kerran simajano iskee. Tänä vappuna jäi oikeastaan kaikkien vappuherkkujen teko, kun tullut vaan istuskeltua ns. valmiissa pöydissä :D mutta pistetään hyvät vinkkisi korvan taa ensi vappua odottamaan. Olipa kiva, vappuisa ja inspiroita postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo rauta on minustakin kaunis esine, ja olen sitä säilytellyt aarteenani. Nyt tuntui mukavalta, kun se pääsi tosi toimiin:) Perheeltä tuli aika hyvät arvosanat simatiivisteestä tehdyn siman suhteen, vaikka se ei ihan perinteisellä tavalla valmistettua päihitäkään. Simatiivistettä aion kyllä tehdä jatkossakin, sillä se on tosi vaivatonta ja helppoa:)
      Kiitos ihanasta kommentistasi♥

      Poista
  7. Nam... eipä olekaan tullut tehtyä rosetteja moneen vuoteen, samoin siman teko on jäänyt kun se jää suurin osa yleensä juomatta. Tuo pikasuman teko kyllä pitää joskus kokeilla. Kaikki muuttuu meillä näköjään pika jutuiksi, munkit yksi niistä... ovat muuten hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä simatiiviste on kätevää senkin takia, että simaa ei tarvitse tehdä suurta määrää kerrallaan. Siitä voi tehdä vain lasillisen tai kaksi eikä pulloshowtakaan tarvita:)
      Pikamunkkeja en ole koskaan paistanut enkä edes muista, milloin olen viimeksi tehnyt munkkeja ylipäätään. Onneksi on mummi, joka pitää meidät vappuisin kotitekoisissa munkeissa<3

      Poista
  8. Meillä äiti teki aina vapuksi rosetteja. Itse en ole niitä koskaan tehnyt vaikka vanha rosettirauta onkin periytynyt minulle! Muutenkin jännitän aina tuota rasvalla kypsentämistä. Meillä syötiin vappuna ihan ostomunkkeja. Eihän ne yhtä hyviä ole kuin itsetehdyt, mutta eipä tullut syötyä herkkuja liiaksi :) Kivaa viikonalkua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai sinullakin on rosettirauta:) Muistan itsekin lapsena maistelleeni äidin tekemiä rosetteja kylläkin harvinaisena herkkuna. Minä en myöskään pidä rasvapaistosta, mutta siinä asiassa ylitin itseni rosetti-innostuksen vallassa:) Kiitos ja samoin sinulle♥

      Poista
  9. Enpä ole koskaan tehnyt enkä syönyt rosetteja, mutta hyvältä näyttävät! Blogeista saa itselle aina kivoja uusia vinkkejä. :)

    Ja täytyy sanoa, että simatiivistekin oli ihan uusi tuttavuus. :)

    Mukavaa alkanutta viikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosetit taitavat olla vanhahtavaa herkkuperinnettä, jonka nyt halusin elvyttää yhdeksi vapuksi:)
      Simatiiviste taisi olla oma keksintöni:D
      Kiitos samoin sinulle<3

      Poista
  10. Hyvin olet onnistunut rosettien tekemisen suhteen. Itse en ole koskaan tehnyt (jos ei koulun köksätuntia huomioida), mutta mummu rosetteja paistoi.

    Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ensimmäiset jäivät rautaan kiinni ja maistuivat pelkältä paistoöljyltä, mutta homma alkoi sujua hankalan alun jälkeen. Tämä oli minulla siis toinen kerta, joten melko samoissa lukemissa pyöritään:D
      Kiitos samoin sinulle<3

      Poista
  11. Muistan, kun noita tehtiin kotitaloudentunnilla! sittemmin en ole varmaan kyllä törmännyt... Hyvin onnistuneet!

    Mukavaa toukokuista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelen itsekin projektin onnistumista - homma olikin aika helppoa ja perheelle tuotokset maistuivat oikein hyvin:)
      Ihanaista toukokuuta sinullekin<3

      Poista
  12. Hitsit, sima jäi täälläkin aikomuksista huolimatta tekemättä. Pitäneepä kokeilla tuota simatiivistettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Simatiivisteessä on se hyvä puoli, että valmistaa voi vaikka vain lasillisen kerrallaan:) En kylläkään osaa sanoa, kauanko tällainen kotitekoinen tiiviste säilyy käyttökelpoisena. Meillä tämä sai hyvän vastaanoton:)

      Poista