"Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista"

”Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista”

tiistai 13. helmikuuta 2018

Olympiaviesti 1952


Parhaillaan meneillään oleva olympiahuuma sai minut palauttelemaan muutaman kuukauden takaisia tunnelmiani tänne blogiin. 

Ilmassa oli tällöin kovasti vaarin eli isäni ikävää, joka aina välillä nostaa haikeana päätään. Se sai minut googlettamaan hänen nimeään netissä. Yllättäen haku johti urheilumuseon sivuille, josta löytyi vaarin kuva nuorena poikana olympiasoihtua kantamassa yhtenä oman kylänsä Pyhäjoen edustajana. 


Muistan kyllä vaarin puhuneen tästä upeasta kunniatehtävästä, mutta kuvaa en ollut aikaisemmin nähnyt. Ihan mahtava yllätys juuri vähän ennen uuden olympiavuoden alkua. Kihisin ihan innosta, kun sain idean antaa kuvan joululahjaksi kaikille läheisilleni. 

Ostin siis kuvan oikeudet urheilumuseolta itselleni ja tulostin tarvittavan määrän mustavalkokuvia. Kuvaan liitin alla olevan tekstin, josta kylläkin otin henkilökohtaiset osuudet pois ennen blogiin laittamista.Soihtuviesti 1952


Helsingin olympiakisojen soihtuviesti kulki halki Suomen heinäkuussa 1952. Soihtuviesti lähti liikkeelle Lapista Pallastunturilta mm. Rovaniemen,  Oulun, Raahen ja 11.7. Pyhäjoen kautta  ensin rannikkoa alas, josta se jatkoi matkaa Keski-Suomen halki mm. Jyväskylän  ja  Tampereen kautta Helsingin olympiastadionille 19.7.1952

Soihtuviesti kesti kaikkiaan 13 vuorokautta, ja olympiatulta kuljetti yhteensä 1680  juoksijaa ja lisäksi tuhannet juoksivat soihdun saattueissa ja osallistuivat soihtujuhlien järjestämiseen.
Pyhäjoella juhla oli saanut kansan liikkeelle - paikalle oli saapunut olympian liekkiä ihmettelemään n. 2000 henkilöä Pyhäjoelta ja lähiseuduilta.  


Soihtuviesti saapui vaarin kotikuntaan urheilukentälle ja siellä pidettiin klo 15  alkaen tunnin mittainen juhla, jossa puheen piti soihtuviestin kuntapäällikkö ja osuuskaupanhoitaja Iisakki Marjomäki. Tilaisuudessa esiintyi naiskuoro ja Pyhäjoen Pyryveikkojen naisvoimistelijat antoivat näytteen voimistelutaidoistaan vannevoimisteluesityksessä.

Täältä soihtuviestiä lähti kuljettamaan kylän urheilijoita kukin n. kilometrin mittaisen matkan Kalajokea kohti. Yksi näistä tämän suuren kunnian saaneista oli vaarimme.  
Jokaisen soihdunkantajan rinnalla juoksi saattaja. Myös vaarin ystävistä ainakin Kalervo ja Veikko olivat saaneet myös soihdunkantajan kunniatehtävän.
Kylän raitille ja koko matkan varrelle oli kerääntynyt paljon ihmisiä, ja suuri joukko kulki koko soihtuviestin matkan seuraten mm. polkupyörillä. 


Vaarin ystäväpiiriin kuuluva Briitta on päässyt mopon kyytiin.

Alimmassa kuvassa vasemmalla taustalla näkyy Pyhäjoen osuuskauppa.

Kuvat ja teksti koottu urheilumuseon sivuilta sekä kirjasta ”Tuli olympiasta”

Tämä valokuvalahja ja muisto vaarin nuoruuden suuresta tapahtumasta tuntui olevan tosi mieluinen läheisilleni, joten antajalle jäi onnellinen olo<3Vaikka kyllä oli muuten vaikuttava soihtukulkue ja sen saapuminen nyt meneillään olevien PyeongChangin kisojen avajaisissakin. Lähtemättömän vaikutuksen tekivät varsinkin yli tuhannen dronen muodostamat valokuviot taivaalle - ihan huikea idea ja toteutus!

Jännittäviä kisahetkiä !

Olympiahuumassa


12 kommenttia:

 1. Ihan mahtava juttu että netin kautta arkistoista löytyy tällaisia aarteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin - itse löysin nämä ihan sattumalta:)

   Poista
 2. Oi, minkä ihanan löydön olet tehnyt. Ja, tuo että teetit vielä kuvan sukulaisillesikin muistoksi, ihana lahja. Niin, ja vitsi miten hienossa sekä arvokkaassa tehtävässä vaarisi on saanut olla. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä ollut tosi innostunut tästä löydöstä itsekin:) Äidilläni nousi ihan vedet silmiin tätä lahjaa katsellessaan<3
   Tosi arvokas tehtävä on tosiaan ollut - olen ylpeä hänestä♥

   Poista
 3. Hieno postaus!
  Oikein tähän kisahuumaan istuva ja mielenkiintoinen!

  Hyvää Ystävänpäivän iltaa Sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kisahuumassa tämä postaus onkin kirjoitettu:) Kiitos sinulle, Ihana♥

   Poista
 4. Voi miten ihana postaus ja kuvat <3

  VastaaPoista
 5. Olipa uniikki postaus! Kyllä varmasti lahja on ollut mieluinen ja arvokas.
  Ihania kuvia pienen kylän olympiahuumasta!
  Kiitos että jaoit tuon!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista