"Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista"

”Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista”

torstai 23. heinäkuuta 2015

Sinapinsävyjä valkoiseksi, osa 1

Nyt on alkanut keittiön remontti 1800-luvun loppupuolella rakennetulla mökillämme. 


. Mökki on ollut vanhempieni ja pitkään aika vähällä käytöllä.  Tavaroista suurin osa on heidän tänne keräämiään aarteita ja mummiloiden peruja. Nyt meidän perhe on alkanut vähitellen kunnostella täällä paikkoja.


Värimaailma on vanhempiani edeltävien omistajien luomaa, pintojen maalaus on ilmeisesti  tehty 1960 ja 1970 luvun vaihteessa. Sävyt ovat eteistilojen tapaan iloisen kirjavat. Vahva sininen lattiassa, keltainen seinissä, ja sinapinsävyä eri voimakkuuksilla huonekaluissa, muurissa ja katossa


Ensimmäisenä halusin kunnostaa keittiön muurin. Teräsharjalla ja skrapalla kaavin irtonaiset maalit irti ja pesin pinnat vielä maalinpesuaineella. Ajattelin, että tässä kohtaa huolellinen pohjatyö kannattaa, sillä keittiössä saattaa pinnoissa olla ruuanlaitosta kertynyttä rasvaa, johon maali ei kunnolla tartu. Muutenhan ole ottanut vähän keveämmän linjan. Usein pelkkä maalipesu on riittänyt pohjatöiksi remontti ja tuunaushommissani.


Kotoa löytyi taas sopivasti maalipurkinpohjia, joilla maalasin muurin harmaaksi. Sävy oli kuitenkin väärä, ihan liian tumma. Harmitti turha työ, mutta maalasin kaiken uudestaan valkoiseksi. Se oli kyllä hyvä valinta, sillä valoisuutta tähän keittiöön kaipaan eniten. Eipä näköjään kamerasta löytynyt kuvaa, jossa ei olisi noita sanomalehtiä liesikuvun päällä ja muutenkin tavarat järjestyksessä. Keittiössä on jatkuva kaaos, sillä siellä ollaan jo seuraavissa kohteissa. Mökillä en ole tehnyt postauksia, joten vähän nämä jutut laahaavat jäljessä.


En tiedä tekevätkö muut bloggarit näin, mutta minä valitsen ensimmäiseksi kuvaksi kuvan, jonka sävymaailma sopii blogiini:) Nytkin piti muuttaa kuva harmaansävyiseksi, jotta vanhan piparimuotin taustalla oleva sinpinväri ei olisi toivottamassa lukijoita tervetulleiksi:D

Halauksin

24 kommenttia:

 1. Tuo on totta että tuo ensimmäinen kuva on merkitsevä koska se näkyy tavallaan blogin mainoksena muiden blogiluetteloissa. Ja siihen valitsee kyllä aina sen mielenkiintoisemman ja enemmänkin postauksen aiheen pääkuvan josta selviää mistä postauksessa on kysymys. Väritkin tosiaan aiheuttavat mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Toiset tykkäävät väreistä, toiset pitävät enemmän valkoisesta. Valkoinen tietenkin tuo sitä valoisuutta mutta myös värien haaleimmat sävyt saavat sen aikaan. Ennen on tosiaan käytetty värejä aika rohkeastikin. Muistan meillä '79 rakennetun talon seinissä olleen kirkuvaa vihreää ja keltaista sekä oranssia ja silloin sitä tuntui olevan vähän joka talossa. Samoin myös muovimatoissa vihreät ja ruskeat sävyt. Ehkä tuo väriystävällisyyteni juontaa niiltä ajoilta koska se tuntuu niin luontevalta. Kiva mökki teillä, juuri tuota vanhaa ja siitä tulee varmasti valoisa muutoksien jälkeen. Tosin tuo keltainen seinässä ei tuntunut silmääni yhtään kirpaisevalta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole näin voimakkaiden värien ystävä, vaan rakastan vaaleampien sävyjen tuomaa valoisuutta. Osaksi maalaamisen motivaationa on oman mieltymyksen lisäksi palauttaa mökin värejä vastaamaan hieman enemmän alkuperäisiä sävyjä, joista vinkkejä olemme löytäneet maalikerrosten alta. Pinnat ovat myös aika kuluneet, koska nämä maalit ovat palvelleet jo reilusti yli 40 vuotta:D
   Hih, en tiedä oliko ensimmäisessä kuvassa oleva vanha piparimuotti millään tavalla tämän postauksen aiheen pääkuva, mutta se vaan oli niin söpö yksityiskohta:)

   Poista
  2. Totta. Hyvän näköinen lopputulos ja tuo piparkakkumuotti on kyllä söpö ja sai klikkaamaan sivullesi :)

   Poista
 2. Voi, mikä suloinen vanha tupa, aivan ihana! Toivottavasti jatkoa tälle on tulossa..odotan innolla:) Meilläkin oli täälä kunnon retrovärejä:) Nyt vaan tekemään teille mieleistä mökkiä, tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 Jatkoa on tulossa, sillä maalausinnostus jatkuu ja huomenna taas pistetään pensselit töihin. Täytyypä tulla katsomaan, jos blogistasi löytyisi kuvia teidän retroväreistänne:)
   Tsemppiä tarvitaan, kiitos myös siitä!

   Poista
  2. Ei löydy vielä blogista, mutta on tulossa myöhemmin:) pääasiassa räikeitä värejä löytyi yläkerran huoneesta mikä on nyt kunnostuksen alla :)

   Poista
 3. Niin tunnelmallista, olisipa leivinuuni. <3 Ihana tuo susipiparijutska. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 Hellaahan täällä ollessamme sytytellään joka päivä, mutta tuota leivinuunia en ole koskaan kokeillut käyttää. Sen sisällä pitäisi polttaa ensin puita, enkä ihan osaa tätä systeemiä. Mutta kai tuokin taito on opeteltavissa:D Susipiparimuotti on aika veikeä:)

   Poista
 4. Niin ihastuttava vanha mökki! Ennen on käytetty hyvinkin rohkeasti eri värejä. Meidänkin 50-luvun koti oli ostettaessa aikamoinen värien sekamelska, jossa olisin sellaisenaan tuntenut oloni hyvinkin rauhattomaksi - vaaleiden sävyjen ystävä kun olen :) Puuhellan taustamuurista tuli kyllä kaunis. Valkoinen on hyvä valinta pieneen tilaan. Jatkoa jään odottelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen puit sanoiksi, jonkinlaista rauhattomuutta tämä värien sekamelska tosiaan aiheuttaa. Tuntuu heti paljon paremmalta, kun on muutaman neliön saanut vaalennettua tästä huoneesta. niin ne värit kummasti vaikuttavat eri tavoin ihmisiin. Valkoinen oli minulle näköjään ainoa oikea, koska olin valmis tekemään urakan uudestaan harmaiden kokeilujen jälkeen:D
   Kiitos sinulle - jatkoa on tulossa:)

   Poista
 5. Aivan ihanat nuo piparimuotit! Jotenkin tutulta näyttää tuo teidän mökin värimaailma, sillä tälläkin hetkellä istun meidän kesäkodin tuvassa ja tuijottelen sinapinkeltaista muuriseinää -yök. Monenmonta vuotta ollaan puhuttu, että pitäisi maalata, mutta aina tuntuu tulevan jotain tähdellisempää tekemistä. Ja eihän se itse maalaaminen, mutta ne pohjatyöt... huoh. Ehkä vielä joku päivä reipastun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 Piparimuotit vaikuttavat olevan tosi vanhoja - pitäisi kysyä äidiltäni niidenkin tarina, sillä en tiedä mistä ne tänne ovat tupsahtaneet. Kyllähän minäkin jonkin aika tujottelin tuota muuria, mutta se oli niin kovasti rapistunut, että ei tainnut oikein olla muuta vaihtoehtoa kuin tarttua pensseliin...niin tai itse asiassa telallahan tuo tuli vedettyä. Itse maalaaminen oli aika pieni osa tätä projektia - kaikki muu vei tosiaan enemmän aikaa. Itse saan innostusta ja motivaatiota myös täältä blogistaniasta - toisten tekemät jutut saavat joskus innon tarttumaan:)

   Poista
 6. Kovin tuttua värimaailmaa! Meillä oli sudittu tummalla vihreälläi huonekalut ja seinät vaaleanvihreiksi. Kamarin uuni oli keltainen ja silleen. Ehkäpä silloin ennen on maalattu sillä värillä mitä sattunut olemaan! ;)
  Kovasti sinulla on siellä puuhaa, mutta se toki on näkyvää hommaa! Mukavia remppahetkiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta tämä värimaailma on jollain tavalla hauskakin, mutta en vaan pysty valitsemaan uudestaan samoja värejä remonttia tehdessäni. Olen kuitenkin yrittänyt muistaa ottaa valokuvia, jotta joskus myöhemmin voi sitten ihmetellä tätä värien paljoutta. Maalamisosuus on kyllä tosi palkitsevaa, koska saa näkyvää muutosta aikaiseksi.
   Kiitos toivotuksista♥

   Poista
 7. Onpa teillä ihana mökki ja noin vanha. Kyllä tykkäisin tuollaisesta hellasysteemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti<3 Tämä on tällainen puuhamaa, jossa saa maalata mielin määrin:D Puuhella on ihana ja todella tarpeellinen, sillä sen avulla lämmitetään kaikki tarvittava kuuma vesi ruuanlaiton lisäksi. Se on myös huoneen ainoa lämmityselementti.

   Poista
 8. Seuraan "ihan täpöllä" remontin edistymistä. Työsarkaa varmaan on, mutta sitä tekee varmaan ihan mielellään. Tuo teidän kesämökkinne on kyllä niin ihana. Meidän 20 vuotta vanha mökkimme ei kyllä ikinä saavuta tuota tunnelmaa, vaikka oman aikakautensa mökki onkin. Vaikka työmaata onkin, muistakaa myös rentoutua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tätä hommaa riittää:D Jokaisessa mökissä on se oma ainutlaatuinen tunnelmansa, ja näköjään useimmilla on tarve saada siitä omannäköisensä. Blogissasi näkyneet vilahdukset mökistänne ovat ihanat! Kiitos muistutuksesta<3

   Poista
 9. Niin suloinen mökki ja kaunis leivinuuni! <3 Valkoinen väri sopii siihen tosi kauniisti.

  Kiva, kun sinulla on kuvia myös ennen remonttia, niin ajan muotivärit jäävät muistoihin. :) Hellyttävät nuo piparimuotit ja näyttävät kyllä tosi vanhoilta. Taitavat olla samaa vuosikertaa kuin mökkikin. Hyviä remppakelejä teille sinne mökille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä tyytyväinen valkoiseen väriin<3 Ajattelin tulostella mökkikirjaan joitain kuvia ennen maalausta. Niitä voi olla mökillä kiva katsella jälkeenpäin. Kiitos sinulle<3

   Poista
 10. Ihanat nuo vanhat piparimuotit. Upeaa jälkeä tulee myös mökkirempassa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piparimuotit ovat jotenkin symppiksiä<3 Kiitos ja samoin sinulle!

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Tykkään kaikenlaisista piparimuoteista uusista ja varsinkin tällaisista vanhoista<3

   Poista