"Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista"

”Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista”

tiistai 10. kesäkuuta 2014

Kompostoinnin iloa

Nyt meillä on vihdoinkin kauan haaveilemani uusi lämpökompostori ja voimme kierättää biojätteemme ympäri vuoden!


Koska sekajätemäärä pienenee eikä hajua tuottavaa jätettä enää kerry, voimme siirtyä kerran kuussa tapahtuvaan sekajätteen tyhjennysrytmiin ja säästää jätemaksuissa. Vielä kun saisi tuon energiajätteen kiertoon, olisin tosi tyytyväinen.


Kompostoriksemme valikoitui Biolanin pikakompostori 220eco värinä harmaa. Harmaa väri oli yksi syy valintaamme, sillä se sopii rakennustemme värisävyihin. 


Biolanista saamani vinkin myötä päädyimme valitsemaan kompostorin Biolanin Outlet-myymälästä, jossa hinnat ovat aika mukavasti normaalihintaa alemmat. Ulkonäössä en kyllä tästä kakkoslaadun yksilöstä löytänyt mitään väri tms. virheitä, joten olen erittäin tyytyväinen hankintaamme - suosittelen! Biolanilta olisi voinut tilata myös kotiinkuljetuksen, mutta mieheni nappasi kompostorimme Eurasta ajellessaan muissa asioissa paikkakunnan ohi.


Sijoitimme kompostorimme ulko-ovea lähellä olevaan syreenimajaan. Siellä ovat katseilta osittain piilossa myös puinen mattotelineemme sekä vanha kompostimme, joka saa jatkaa työtään puutarhajätteen kompostoinnissa. Kesällä syreenin ollessa täydessä lehdessä, nämä kaikki ovat kivasti pensaiden katveessa.
Aluksi suunnittelin, että rakennamme kompostin ympärille puukehikon, mutta tuo kompostori tuntuukin sopivan pihallemme ihan tuollaisenaan.


Valkoisista metalliastioista isommassa on kuiviketta, jota lisäillään biojätteen joukkoon. Näin kesällä olemme käyttäneet kuivikkeena lisäksi myös haravointijätettä, mutta talven tullen turvaudumme Biolanin säkitettyyn kompostikuivikeeseen. Pienempään astiaan tyhjennämme tulisijojemme tuhkat - sitä tosin ei kompostiin voi laittaa, vaan se levitetään pihan kasveille kalkin sijasta.


Keittiössä keräämme biojätteen tuunaamani sinkkiastiaan, joka on esillä tiskialtaan kulmalla.


Kompostointi lähti hyvin liikkeelle, ja nyt kompostorin lämpömittari on näyttänyt hyviä lukemia jatkuvasti eli prosessi on lähtenyt käyntiin - helppoa hommaa:)

Nyt on kyllä niin hyvä mieli tästä ekoteosta<3
Kompostoinnin iloa muillekin
toivotellen

21 kommenttia:

 1. Meilläkin on pihassa kompostori, mutta on vaan tuollainen "kesä" juttu. Tarkoitus opn joskus hankkia oikein kunnollinen, tuo oli pihassa, kun tähän muutimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on ollut tuo puinen kesälompostori, mutta se täyttyi kesän aikana, eikä toiminut talvella lainkaan. Edelleenkin se kuitenkin tarvitaan puutarhajätteen kompostointiin:)

   Poista
 2. Voi, kun saisi tehtyä meilläkin oheisen "ryhtiliikeen", haaveilen vasta jäteiden paremmasta käsittelystä. Pitäisi vissiin ottaa se vain ns. asialistalle ja vähän perehtyä asiaan. Mökillä olisi vähän sama juttu hakusessa, meillä kun on siellä jo kompostoiva WC. Kesäterkut Lahdenkadun toiselta puolelta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täälläkin jahkailtiia kaika kauan tuon asian takia ja etsittiin sitä oikeaa. Tämä oli ihan paras kaikista...ja ulkonäkö ratkaisi myös aika (?) paljon, niin kuin kaikissa hankinnoissani:D
   Terkkuja takaisin sille puolelle Lahdenkatua<3

   Poista
 3. Onpa hyvä ostos ja tyylikkäin näkemäni komposti :) ja kohta saatkin hyvät mullat käyttöön...
  Meillä menee kasvisjätteet lampaille näin kesällä.
  Aurinkoa viikkoosi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Multaa ei vielä olla saatu aikaiseksi, mutta sitä on tosiaan tulossa:) Voi ihanaa niitä teidän lampaita, olisipa kiva ruokkia sellaisia suloisuuksia<3
   Aurinkoa taitaa olla edelleen luvassa tänne ja sinne etelään:D

   Poista
 4. Meilläkin tehtiin ekoteko ja ostettiin samanlainen kompostori takapihalle, jännää opetella tuota jätteiden lajittelua vielä astetta tarkemmin. On meillä komeat pöntöt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taitaa olla samanlainen maku komeiden pönttöjen suhteen;D Minustakin lajittelu on hauskaa puuhaa ja tulee tosi hyvä mieli ekoteoista.

   Poista
 5. Voi jos olisikin tilaa kunnon kompostorille! Katsotaan josko saisimme jonkin pienen mahdutettua tuonne puutarhan takaosaan, mutta ensin on listalla kesähuone ja jos sen jälkeen vielä on tilaa niin... Tuo on tosi siistin näköinen kompostori. Muistuttaa meidän jäteastioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse tosi innostunut hankinnastamme. Hmmm..kesähuone puolestaan meiltä puuttuu..voisin vaikka lisätä meidän listaan;D

   Poista
 6. Se pienilehtinen kukka on lankaköynnös :) Kompostoinnille peukku! Mulla on biolanin kompostorin lisäksi maapallokomposti johon käännän biolanin kompostoinnin jälkeen sen massan oksasilpun kanssa kerroksittain toiseen vaiheeseen. Sitten levitän sen vasta kasveille. Ihanat kuvat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos peukusta ja kasvin tunnistuksesta. Tykkään tosi paljon lankaköynnöksistämme<3 Meillä tuo vanha puinen kompostori saa olla massan säilytyksessä ja tekeentymisessä apuna:)

   Poista
 7. Kiitos vinkistä! Tuolla Outletissä voisi käydä kääntymässä. Eihän tästä ole kuin tunnin ajomatka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan:) Tuo Outlet oli minullekin uusi tuttavuus. Olin itsekin iloinen, kun sain tuon vinkin Biolanista.

   Poista
 8. Kiitos tuosta vinkistä, että lehtijätettä voi laittaa myös kuivikkeeksi kompostoriin. Miten kuiva heinä, jos leikkaa nurmikkoa? Meillä on ollut monta vuotta jo tuo kompostori, siitä saa hyvää multaa kasveille.On oikein kuohkeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla käyttäjäkokemuksia. Ollaan laitettu myös nurmikonleikkausjätettä biokompostiimme. Olen laittanut sinne myös voikukkia - en niinkään kuivikkeeksi vaan siksi, että ymmärtääkseni lämpökompostorissa sitkeimpienkin rikkaruohojen siemenet tuhoutuvat:D Tietenkään sitä ei kannata täyttää turhalla puutarhajätteellä, jotta biojätteelle riittää tarpeeksi tilaa!

   Poista
 9. No nyt puhutaan asiaa! Olen jo useamman vuoden yrittänyt tuota lämpökompostointia saman merkkisellä vihreällä pöntöllä. Niin vaan käy, että lämpö nousee hetkeksi vain kompostiherätteen kanssa, ja muutaman päivän kuluttua alkaa taas jäähtyä. Sitten kompostorissa on surullinen, kylmä kökkö, joka ei kompostoidu vaan muhii siellä maailman tappiin asti. Olen kipannut kottikärryillä sen tavalliseen kompostiin ja lisään hevonpeetä päälle. Seuraavana keväänä se on hyvää maanparannusainetta.
  En ymmärrä, miksen onnistu. Kosteudesta pidetään huolta, samoin karikkeet ja lehtisilput lisätään oppien mukaisesti. Kotitalousjätettä, rikkaruohosilppua ja muuta roskaa lisätään säännöllisesti. Voisikohan kompostorissa olla joku vika, kun tämä homma ei onnistu? Ei pitäisi olla rakettitiedettä! Haluaisin niin sitä hienoa multaa, mitä muut hehkuttavat saavansa lämpökompostoristaan, joka on käytössä vuoden ympäri. Minun vihreä voimalaitokseni jäätyy viimeistään joulukuun alussa :(
  Olisi kiva kuulla kokemuksianne enemmänkin. Onkohan joku muu epäonnistunut näin perusteellisesti?
  Vinkkejä, kiitos. Ja onnea teille onnistuneille, jatkakaa samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä homma lähti toimimaan ongelmitta, ja olemme olleet tosi tyytyväisiä hankintaamme. Kompostoimisen aloitimme kylmissä säissä maaliskuussa, mutta homma lähti käyntiin, vaikka emme ole käyttäneet kompostiherätettä. Kokemusta talviajasta meillä ei vielä ole.
   Voisikohan teillä ongelma olla tuossa ilmankierrossa - sitähän voi säätää... massaa täytyy myös välillä sekoitella. En taida olla ihan pätevä neuvomaan, koska kokemusta on vasta niin pieneltä ajalta.
   Biolanilla on todella ystävällistä ja hyvää palvelua, joten kannattaa kysellä tarkempia neuvoja heiltä.
   Toivottavasti ongelmanne ratkeavat<3

   Poista
 10. First off I would like to say terrific blog!
  I had a quick question that I'd like to ask if you do not mind.

  I was interested to know how you center yourself and clear your mind prior to writing.
  I have had a hard time clearing my mind in getting my thoughts out there.

  I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
  Cheers!

  my web site extract diet pill

  VastaaPoista