"Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista"

”Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista”

lauantai 13. elokuuta 2016

Hurja urakka


Ollaan mökillä oltu niin innokkaina terassien, laiturien ja sisäremontin huumassa, että muu ympäristö ei ole saanut juurikaan huomiota ja huolenpitoa osakseen. 


Mökin takaosaan oli villiintynyt näiden muutaman remonttivuoden jättibalsami. Se kuuluu vieraslajeihin, jota luontoliitto ja viranomaiset kehottavat kitkemään luonnosta, sillä se tukahduttaa alkuperäisen kasvuston.


Voi apua, mikä homma! Olisi kannattanut olla valppaana ja kitkeä balsamit pois kasvustojen ollessa vähän pienempiä. Jättibalsami oli muodostanut viidakon, jonka läpi ei päässyt kulkemaan, kasvustot olivat parhaimmillaan yli kaksimetrisiä. Onneksi kasvi lähtee maasta helposti irti juurineen. Tämä olikin oikeastaan ihan viime hetkillä tapahtunut kitkentä, sillä kasvi leviää tehokkaasti siemenien avulla. 


Toinen vielä suurempi balsamiviidakko läytyi kauempaa tontilta muurahaispesien ympäriltä - niin ja myös muurahaiskeot kasvoivat balsamia. Enpä ole kenenkään muun kuullut kitkevät rikkaruohoja muurahaispesistä - ollaankohan ainoat sen homman harrastajat:D

Mökin takana oli aiemmin ollut villiintynyttä vadelmaa ja viinimarjapensaita. Marjapensaat olivat pärjänneet balsamin rutistuksessa, mutta vadelmat olivat kuolleet. Hämmästyttävän tehokas valtaaja siis, voin vaan kuvitella, miten etupihalla vaalimamme herkille niittykukille olisi käynyt, mikäli emme nyt olisi ryhtyneet taistoon. Säkitimme juuret ja kukinnot varmuuden vuoksi, sillä emme ihan tiedä, miten herkkä tämä kasvi on leviämään. Hommaan tarvittiin kaksi mökkireissua, jätesäkkejä, saaveja, koko perheen ja apuvoimat ja pihatöitä rakastava mummu.


Tältä näyttää nyt mökin takana. Eipä ole muita kasveja pystynyt jättibalsamiviidakossa kasvamaan.

Muistan lapsuudessani, miten tämä vieraskasviasia ei ollut niin kovin tuttua, Lapsuuden kodin pihalle oli istutettu modernisti uutuuslajiketta jättiputkea. Kyllä oltiin huolissamme isän laajasti rakoille palaneesta käsivarsien ihosta. Laikkuja ilmaantui pitkin kesää ja välillä niitä oli jaloissakin. Lääkärit eivät löytäneet syytä moiseen ja oltiin kovasti huolissamme. En enää muista missä vaiheessa tajuttiin ihosairauden olevankin jättiputken kitkemisestä aiheutunutta ongelmaa.

No balsami ei aiheuttanut meille kitkijöille muuta kuin hyötyliikuntaa. Homma on nyt tehty, mutta viisastuttu on - nyt kitketään balsamit pois heti pieninä taimina, jos niitä vielä tontillemme ilmestyy.

Mukavaa elokuista viikonloppua :)

halauksin

J.K. 
Luin vielä jälkeenpäin, että luonnonsuojelulaki velvoittaa hävittämään jättibalsamin. Huh, tulipa tehtyä hyvä työ.

22 kommenttia:

 1. Näitä vieraslajeja alkaa olla riesaksi asti. Meillä pihan orapihlajaan on kietoutunut elämänlankaköynnöstä, joka kietoo ja tukahduttaa alleen muut kasvit. Siinä sitä onkin ollut repimistä orapihlajista noita elämänlankoja. Liian helposti ihmiset heittävät puutarhajätettä metsänlaitoihin ja ojiin. sitä kauttahan nämä vieraslajit ovat luontoomme eksyneet ja osin sitä vallanneet. Kovan homman olette tehneet, hävityspuuhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, vieraslajien oveluus on siinä, että aika monet niistä ovat kivan näköisiä kasveja, ja niin niitä ei heti tule välttämättä kitkettyä.
   No meidän tapauksessa oli lisäksi tietämättömyyttä ja huolettomuutta.
   Saapa nähdä, miten paljon jättibalsamia ilmestyy ensi kesänä. Silloin ollaan alusta asti tarkempia, jotta samanlaista urakkaa ei tarvitsisi tehdä uudestaan :)

   Poista
 2. Teillä ollutkin aika urakka, hyötyliikunta on hyväksi. Miten välillä näitä juttuja täytyykään opetella ns kantapään kautta. Ensi vuonna osaatte (ja minä myös) olla valppaampia, jos tällaista vieraslajiketta näkyy. Heti vaan kitkemään pois. Mukavaa lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo tämä opittiin tosiaan kantapään kautta. En kyllä ole ymmärtänyt jättibalsamin leviämisherkkyyttä. Meillä on keskitytty liikaa vaan maalausurakoihin ja laiturin tekoon, pitäisi katsella vähän muutakin kuin sen hetkistä innostuksen kohdetta :D
   Kiitos samoin sinulle <3

   Poista
 3. Tuo on kyllä täällä vallannut todella paljon alueita, mutta ei kuitenkaan meidän pihaa. Toinen mitä nyt näkee paljon on se, hmphh mikä nimi olikaan, elämänlanka, jossa on valkoinen kukka ja kuristaa kaikki muut kukat. Ihan villiintyneet mitä tuolla puistossa käykin. Hih arvaas mitä, tuota kitkemääsi olen kerännyt jopa kukkakimppuihin, tyystin tietämättä, että on ei toivottu kukkanen.

  Kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta moni näistä vieraslajeista on kaunis, niin kuin tämä balsamikin. Tykkään myös lupiinista ja lupiinin lehdestä tulee ihan muumilaakson kasvit mieleen. Niiden kanssa vaan täytyy pitää varansa, jottei käy näin kuin meillä.
   Kiios ja samoin sinne <3

   Poista
 4. Ohhoh, mikä homma teillä on ollut! Täälläkin viidakko, mutta ihan vaan tavallista ärsyttävää roskakasvia. Ei ehtisi nyt huoltaa pihaa, joten melkein toivon pikaisia yöpakkasia ;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tavallisten rikkaruohojen esiintymiä löytyy meiltä kotoa ja mökiltä molemmista vaikka kuinka ihan hyvät valikoimat:D Nämä esiintymät olivat kuitenkin ihan eri luokkaa, sillä tätä aluetta oli kymmeniä neliöitä ihan tiivistä balsamiviidakkoa. Nyt kaikki kitkemispaukut on käytetty, joten ne muut saavat rehotella ihan rauhassa:)

   Poista
 5. Kylläpä teillä onkin ollut tuossa hommaa. Kaunis kukka, mutta näköjään petollinen. Meillä mökillä villivadelmaa, mutta tämän postauksen jälkeen se tuntuu melko vähäpätöiseltä ja harmittomalta vitsaukselta...
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, villivadelmasta pääsee eroon balsamin avulla :D Se oli tosiaan tappanut valtaamaltaan alueelta kaikki vadelmat. Piikikästä vadelmaa onkin aika tavalla hankalampaa kitkeä, ja niitähän riittää mökillä edelleenkin. Toisaalta ne antavat kyllä satoakin - keräsin monta kupillista villivadelmia mökiltä <3
   Mukavaa viikkoa sinnekin <3

   Poista
 6. Huh, kuulostaa kamalalta tuon balsamin hävityspuuhat...melkoisen leviävää lajia tosiaan! Aika hurja juttu tuo Jättiputken kasvatus, ei nykypäivänä tulisi mieleen kasvattaa, ennen vaan ei niin paljoa tiedetty kuin nyt.
  Vielä on mökkikautta jäljellä...ihania fiiliksiä sinne ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurja hommahan se oli, mutta siihen tuli oikeastaan jonkinlainen himo...vielä tämä neliö...nappaan vielä yhden... minuun jotenkin vetoavat nämä konkreettiset hommat kuten maalaus ja jättibalsamien kitkeminen :D
   Jättiputkesta sen sijaan jäi kyllä kamalat muistot - onneksi emme joutuneet kitkemään niitä.
   Mökkikautta on vielä jäljellä, mutta lomaa ei, joten kyllä nämä käynnit alkavat harveta. Siellä olisi kyllä vielä maalaushommaa ja vaikka mitä, mutta voihan ne siirtää seuraavaan kesään, jos nyt ei saa aikaiseksi :)
   Kiitos samoin sinulle ♥

   Poista
 7. Meillä myös ollut mökillä balsamia ja saatu se kitkettyä, ettei tänä kesänä yhtään yksilöä ☺
  Ihan muuten pahaa tekee, kun näkee oikein balsamiviidakkoja ja tekisi mieli mennä sanomaan että ne pitää kitkeä pois ☺
  Vaikkakin niissä on todella kaunis kukka, kuin orkidea ☺
  Kivaa alkavaa viikkoa ♫

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että olette saaneet kasvin häviämään - tuo antaa toivoa meillekin:) Mahtaisikohan sitä voida vaikka mennä sanomaankin, sillä meillehän jonkun olisi pitänyt sanoa jättibalsamista jo aikaisempina kesinä. Emme ihan olleet tietoisia sen leviämiskyvystä.
   Kiitos ja samoin sinulle <3

   Poista
 8. Tuo balsami on kyllä nimensä veroinen, leviää kukan siemen pokdahdusksestakin herkästi. Teillä on ollut työntäyteinen kesä mökillä. Mutta aina on sitten ihana ihastella kättensä töiden jälkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin osa kukista poksahteli niitä kerätessä, mutta onneksi suurin osa ei ollut vielä kehitellyt siemeniään valmiiksi.
   Mökillä tulee helposti puuhailtua jotain, sellaista myukavaa hyötyliikuntaa. Mukavinta on huomata, että on onnistunut jotenkin lisäämään viihtyvyyttä tai käyttömukavuutta tuolla mökillä.
   No tämä kitkentä nyt oli vähän eri sektorilta eli homma, joka vaan piti hoitaa :D

   Poista
 9. Voi tuo balsami kun on niin levinnyt luontoon. Teiden varsille ja jokien pientareille joissa kasvavat vapaasti leviten sitten ihmisten pihoihin. Oman pihamme riesaksi yritti saapua hiekkakuorman mukana. Joka ikisen kasvin olen nyhtänyt maasta ja päivittäin epäivevästi tiirailen etteihän vain ole yrittämässä uudelleen versoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti olette päässeet eroon balsamista - sitä samaa toivon meille. Tietenkin olemme varautuneet kitkemishommiin ainakin muutamana seuraavana kesänä, mutta tällaista viidakkoa meille ei enää pääse syntymään :)

   Poista
 10. Meilläkin on jonkin verran, tupsahtaa aina sinne ja tänne. Olen aina yrittänyt heti kitkeä pois jos jossakin nään.
  Kova urakka teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se sitkeä kaveri. Tuo menetelmä otetaan täälläkin käyttöön :)

   Poista
 11. Viidakon kanssa on taisteltu täälläkin ja vieraslajeja tunkee milloin mistäkin.
  Hyötyliikuntaahan tuosta hommasta saa, mutta raskasta se on.
  Ahkeria olette olleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen tähän asti taistellut vain tavallisia rikkaruohoja vastaan. Tämä oli meille ihan uudenlainen taistelu - taitaa kuitenkin olla aika paljon yleisempi asia, kuin olen kuvitellut.

   Poista