Villivihannesvillitys on täällä nostanut päätään.
Viime viikonloppuna tytär ilmoitti haluavansa mökille kerämään nokkosia ja ketunleipiä ja yhdessähän niitä sitten saatiin kerättyä pussikaupalla.
Ketunleipiä on aina välillä maisteltu suoraan luonnosta, mutta en ole koskaan ennen kerännyt niitä ruuanlaittoa varten.
Ketunleivät voi pakastaa ihan suoraan tuoreeltaan ja käyttää pakkastesta tarvitsemansa määrän kerrallaan.
Tänään oli omassa koekeittiössä testailussa ketunleipäkeitto. Kehittelin oman reseptin, jossa oli vain viittä ainesosaa:
1 l vettä
1 nippu kevätsipulia
7 vähän isompaa perunaa
1 pkt Koskenlaskija viherpippuri sulatejuustoa
2 kourallista ketunleipiä
Kuullotin silputut sipulin vaaleat osat kattilan pohjassa, lisäsin veden, sulatejuuston ja kuoritut perunat pilkottuina. Keittelin, kunnes perunat olivat kypsiä ja lisäsin renkaiksi pilkotut sipulinvarret ja soseutin keiton. Lopuksi lisäsin ketunleivät ja soseutin uudestaan.
Laitoin tarkoituksella reseptiini sulatejuustoa, sillä ketunleipä sisältää runsaasti oksaalihappoa, ja sen kanssa täytyy nauttia jotain kalsiumpitoista. Juuston voi tietenkin korvata vaikka ruokakermalla. Tuon oksaalihapon vuoksi suuria määriä tätä villivihannesta ei tuosta kalsiumlisästä huolimatta voi kuitenkaan kerrallaan syödä.
Kuten kuvasta näkyy, lehdet muuttuvat kuumassa rusehtaviksi. Niitä ei kannatakaan keittää, vaan lisätä ihan vasta loppuvaiheessa.
Tarjoiluun kannattaa säästää sipulinvarsia, ketunleivän lehtiä ja vaikka kukkiakin koristeeksi ja mausteeksi. Muuta maustettahan en keittoon lisännytkään - sulatejuuston mukana tullut suola ja viherpippuri riittivät mainiosti. Ketunleipähän itsessään maistuu jotenkin suolaiselta.
Kananmunan puolikas sopii myös keiton lisukkeeksi.
Villiyrttejä kannattaa hyödyntää ja napata vitamiinit luonnosta talteen. Keittokokeiluni sai perheeltä hyvät arvosanat - teen tätä toistekin:)
Nyt lähdetään innolla venettä puunaamaan, jotta päästäisiin merelle nauttimaan näistä ihanista kesäkeleistä♥
"Kun kesäinen olo valtaa mielesi
... älä häiritse sitä..."
... älä häiritse sitä..."
Eipä ole tullut mieleeni käyttää ketunleipiä ruuanvalmistuksessa, kiitos vinkistä 👍☺️ Villivihannekset kiinnostavat minuakin, pitäisi vaan jaksaa perehtyä aiheeseen.
VastaaPoistaTämä keittoidea tuli oikeastaan tyttäreltäni - ehdin vain toteuttamaan sen ennen häntä:) Villivihannesvillitys iski tännekin, mutta etenen pienin askelin eli opettelen käyttämään muutamaa kasvia ensin ja mietin sitten jatkoa:)
PoistaEn ole koskaan ketunleipiä käyttänyt ruoanlaitossa. Varmasti hyvää tuli keitosta!
VastaaPoistaSalaatin joukossa ketunleipä olisi varmasti parhaimmillaan - sinne sujautan varmasti seuraavan kourallisen:)
PoistaUusia tuulia taas. En ole kuullut minäkään ketunleipien hyödyntämisestä, mielenkiintoista! :)
VastaaPoistaSuositelen - on kiva kokkailla uusia ruokia:) Nyt olisi hyvä aika kerätä villiyrttejä. Toivottavasti pääsen viikonloppuna taas mökille tähän ja muihin kesäpuuhiin<3
PoistaMielenkiintoinen kokeilu. Strömsö-ohjelmassa on ollut muutamia kertoja juttua luonnonvaraisten kasvien käytöstä ruokana ja lääkeaineena. Horsman, voikukan ja nokkosten lisäksi luonnosta löytyisi niin paljon muutakin hyödynnettävää.
VastaaPoistaOikein ihania kesäkelejä ja ennen kaikkea veneilysäätä teille toivoen!
Ai, no nyt sitten postaus ihan Strömsö-tunnelmissa:D En ole noin laajasti perehtynyt asiaan, mutta tällaisia pieniä innostuksen ja opettelun hetket tuntuvat kivoilta:)
PoistaKiitos ja samoin teille♥
Ketunleipiä ollaan metsästä kerätty ja noposteltu, mutta enpä olisi arvannut kokeilla keittoa niistä tehdä. Kiitos vinkistä ja ohjeesta!
VastaaPoistaNäitä taidetaan enemmänkin käyttää salaatin ja voileipäkakkujen koristeena:) Olepa hyvä<3
PoistaTulee niin lapsuus mielee, kun noita ketunleipiä ihmeteltiin ja varovasti maisteltiin. 🍀
VastaaPoistaLapsuusmuistoihin näiden popsiminen on kuulunut minullakin♥
PoistaEn ole ikinä syönyt ketunleipiä muuten kuin lapsena suoraan metsästä. Alkoi kiinnostamaan kokeilla.
VastaaPoista