"Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista"

”Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista”

sunnuntai 21. elokuuta 2016

Kesäduuni blues

Sain kivan mahdollisuuden suunnitella ja toteuttaa pientä pintaremonttia 1920-luvulla rakennetun taloyhtiön pikkuruiseen yksiöön. Otimme haasteen vastaan yhdessä rakkauteni kanssa eli minä suunnittelin ja yhdessä toteutimme hommaan liittyvän olohuoneen, eteisen ja kylpyhuoneen muutoksen.

Minulla oli tavallista pidempi kesäloma työnantajani eli kaupungin määräämien talkoovapaiden (palkatonta) vuoksi, joten tämä kesätyö kuullosti hyvältä idealta.Remontin tarve lähti oikeastaan liikkeelle putkivuodosta, jonka korjaamisen yhteydessä talossa huomattiin lahovaurio seinärakenteissa. Rakenteiden purku ja korjaus ei kuulunut meidän hommiimme, vaan taloyhtiö otti töihin urakoitsijan, jonka mukaan purkamiseen menisi viikko ja korjaamiseen toinen. Meidän hommamme eli pintaremontti alkaisi, kun urakoitsija saa oman osuutensa tehtyä. Kiva kesäduuni, ja aikaa toteuttaa muutaman kuukauden aikana vaikka sadepäivinä loman lomassa.

Homma kuitenkaan ei mennyt ihan niin kuin strömsössä. Urakoitsijan viivästyneen aikataulun vuoksi oma osuutemme pitikin tehdä yhdessä viikossa.

Se olikin todellinen kesäduuniviikko. Me kaakeloimme ja maalasimme ilman taukoja hurjia työpäiviä iltamyöhään saakka, ja saimme juuri ja juuri kaiken valmiiksi sovittuun päivämäärään mennessä.Hässäkässä jäi olkkarin ja eteisen muutoksen kuvaminen aika vähälle, mutta kylpyhuoneesta tuli otettua jopa vaihekuvia.

Kylpyhuoneen suunnittelu lähti liikkeelle näistä luonnonkivilaatoista. Niitä oli jäänyt epämääräinen määrä tuttumme remontista ja olimme ottaneet ne talteen varastoomme. Valitsin seiniin valkoiset kaakelit ja suunnittelin näistä raitaa piristämään muuten valkoisia seiniä.Kivet oli alunperin sommiteltu ja liimattu verkkoon valmiiksi paloiksi, mutta nyt ne piti irroitella ja sommitella uudestaan. Piirsin pahviin raidan kokoisen alueen ja tein sommittelun valmiiksi. Se kannatti tehdä, sillä kaakeloinnin aikana ei tätä sommittelua ehdi laastin kuivumisen vuoksi tekemään. Luonnonkivien sommittelu pahville muodon mukaan oli melko aikaa vievää, mutta koko remontin mukavin homma. Jossain vaiheessa tiukan aikataulun vuoksi mietimme luopumista koko koristeraidasta, mutta kyllä se sinne seinään kuitenkin tuli laitettua.


 Lattiaan valitsin harmaat klinkkerit, joiden väri oli mahdollisimman lähellä luonnonkivilaattoja.


Varsinainen kaakelointi tapahtui miehisin voimin, mutta luonnonkiviraidan halusin sommitella itse paikoilleen. Ihan uusi juttu minulle, mutta sinne ne kivet vaan jäivät kiinni. Ensi käytin taktiikkaa:laastia seinään ja kiviä päälle, mutta siirryin aika pian voitelemaan laastin kiven pohjaan ja painamaan sen suoraan seinään. Se tuntui helpommalta.
Jaoin kivisommittelupahvin kolmeen osaan ja kannoin yhden kerrallaan kylpyhuoneeseen. Tarkasta suunnitelmasta huolimatta joka satsista jäi ihmeekseni useampi kivi ylimääräiseksi. Seuraavaa osiota aloittaessa pitikin aika tavalla improvisoida, jotta sain kivet sopimaan toistensa lomaan.


Saumauksessa tuli tehtyä pieniä aloittelijan virheitä, sillä viereiset valkoiset kaakelit olisi kannattanut suojata paremmin. Tummanharmaata laastia oli työlästä pestä pois seinästä, ja muutama värjäytymä jäi kaakeleihin pesusta huolimatta. Olen kuitenkin niin iloinen, että uskalsin ottaa uuden opettelemisen haasteen vastaan.

Tämä homma ei ollut kuitenkaan mitään verrattuna silikonisaumojen laittamiseen -  se oli kyllä koko remontin haastavin osuus.Ennen purkamista katto oli ollut myrkynvihreäksi maalattua kipsilevyä. Sävy muutui valkoiseksi, kun saumausten jälkeen mieheni paneloi katon.Tähän väliin urakoitsija kutsui putkimiehen, ja jossain välissä myös sähkömies piipahti hoitamassa oman osuutensa. Teimme ns. säästävää remonttia, jossa kaikki vanha kunnossa oleva pyritään hyödyntämään. Niinpä vanha suihkusetti kelpuutettiin takaisin seinälle.


Tässä lattian viimeistely enää ihan vähän kesken.Suihkuhuoneessa ei aiemmin ollut mitään ripustusmahdollisuutta, joten tämä suihkunurkkaan laitettu  oskarinoksa tulee varmasti tarpeeseen.
Tässä kuvat ennen remonttia.

Seinissä oli vihreitä kaakeleita siellä täällä, alimmainen kaakelirivistö oli joskus vaihdettu hieman erikokoisiin ja sävyisiin kaakeleihin. Ne näkyvät kuvassa, jos oikein tarkasti tiirailee. Lattia oli vihreää klinkkeriä, ja katto maalattu räikeän vihreäksi - niitä ei näköjään kuvissa näy. Kamerani taitaa vältellä rumimpia kohteita :D

Tässä kuva samasta kohtaa remontin jälkeen. Seinälle laitettiin pieni kaappi pesuaineita ym. varten. Suihkutanko on myös tuota kromin sävyä ja verhoksi valitsin pienikuvioisen valkoisen kuosin - nämä kylläkin jäivät kuvien ulkopuolelle. "Ennen"-kuva suihkunurkasta."Nyt"-kuva samasta kohdasta remontin jälkeen.


Mieheni tehdessä noita kaakelointihommia minä hoidin maalauspuolta. Eteisessä maalattiin listat ja katto valkoiseksi, ja seinät harmaaksi.


Yllä kuva eteisestä ennen...


...ja nyt.

Tosin wc:n ovi ei ole vielä paikoillaan. Siellä ei urakoitsijan toimesta tässä yhteydessä tehty oikeastaan muuta kuin katon uusiminen eli se meidän piti maalata.

Eteisen harmaa seinä häivyttää hieman tuota sähkökaappia, joten minusta se on hyvä värivalinta.


Olohuoneessa oli ennen remonttia mäntyinen parvi ja sinikeltaiset tapetit boordeineen...  ,,,sekä silikonilla täytettyjä reikiä. Silikonin poistaminen olikin aikamoinen haaste - sitä oli jostain kumman syystä käytetty moneen muuhunkin paikkaan.

Parvisängystä luovuttiin, ja seinät päätettiin maalata harmaiksi.Tapetit tuntuivat olevan tiukasti kiinni seinässä, joten maalaus tehtiin niiden päälle


Boordinauhasta revimme muoviselta tuntuneen pintakerroksen pois, ja sen jättämiin jälkiin laitettiin pakkelia ja hiottiin. Tässä ikkunaseinä on jo saanut maalikerroksensa.


Sama ikkunaseinä vähän kauempaa kuvattuna kolmen maalikerroksen jälkeen. Tämä vastavaloon kuvaaminen ei oikein ole vahvimpia puoliani.Kyllä oli muuten vaikea löytää oikeanlaista harmaan sävyä. Selailin maalikarttoja wc:n kivilaattojen kanssa ja suunnittelin sävyn olevan samaa harmaata vaaleampana versiona. Löysinkin harmaiden maalien kartasta kohdan, jonka viereen oli laitettu ihania luonnonkiviä vinkiksi sävystä - varmasti juuri oikea sävy! Mutta, voih, ensimmäisen seinän maalaamisen jälkeen se näyttikin ihan vaaleansiniseltä.

Maalia oli ostettu iso määrä, joten uutta purkkia ei kyllä haettaisi. Meiltä kotoa löytyi tyttären huoneen remontista jäänyttä roosaan vivahtavaa beigeä seinämaalia sekä pieni purkillinen mustaa. Sekoittelin nuo jämät harmaan joukkoon, ja sävystä tulikin paljon parempaa. Vasta jälkeenpäin tuli mieleen, että ehkäpä olisivat maalikaupassa suostuneet sävyttämään purkin uudestaankin.

Välillä SisustEllen toimii ennen kuin ehtii ajatella :D


Lopuksi paklasin ja maalasin vielä nuo ihanat ikkunansyvennykset. Tämä on mielestäni asunnon suloisin kohta <3


Vaikka kesäduunimme muuttui leppoistasta sadepäivien puuhastelusta hurjaksi puurtamisviikoksi, se oli mukava projekti. Tuli mieleen oman kotimme ensimmäiset remonttiajat mieleen, kun yhdessä teimme pitkää päivää oman kotimme hyväksi - meillä on hyvä työtiimi <3


Itse olen tosi ihastunut tähän pieneen kotiin - siellä oli mukava viettää heinäkuinen kesäduuniviikko:)

Terkut ja halit sinne tunnelmalliseen pikkuyksiöön - toivottavasti siellä ollaan tyytyväisiä muutokseen ♥

halauksin

...niin ja vielä: taisi tulla yksi blogiurani pisimmistä postauksista :D

14 kommenttia:

 1. Ihana "kesäduuni", sai vähän toteuttaa omia ideoita ja mikä parasta tehdä sitä tiiminä. Lopputulos näyttää oikein hyvältä ja kieltämättä näissä näkyy sinun kädenjälkesi (luonnonkiveä, valkoista ja harmaata). Yllättävän paljon hommaa (ja yllätyksiä) on pienissäkin asunnoissa. Oli varmasti kiva kokemus...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oli kiva suunnitella remonttia välillä muuallekin kuin omaan kotiin. Ilahduin kovasti kommentistasi, että kädenjälkeni näkyy - kiitos ♥♥ Hommaa oli kyllä enemmän kuin osasi etukäteen ajatella... suunnitelmissaan sitä tekee kaiken niin nopsasti ja näppärästi, mutta toteutus eteneekin ihan omaa vauhtiaan :D

   Poista
 2. Tulipas kerta kaikkiaan ihan kuin eri asunto. Tykkäsin tosi paljon.
  Hyvää sunnuntai päivää sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin muutos oli aika iso ♥ kiitos ♥
   Ihanaa sunnuntaita sinnekin <3

   Poista
 3. Kylläpä asunto muuttui tehotiimin ansiosta ! Tosi kaunista tuo luonnonkivi, suihkutila raikastui huimasti. Wanhan talon ihanuuksia onkin kunnon ikkunasyvennykset. Olipa kiva kesäduuni teillä :)
  Mukavaa elokuun jatkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän tosi paljon luonnonkivilaatoista. Niiden laittaminen on vaan aika hidasta, jos ei pysty hyödyntämään valmiita verkkoon liimattuja kokonaisuuksia. Olen iloinen, että muistin ottaa edes muutaman kuvan kylppäristä ennen remonttia - muutosta on kiva itsekin katsella jälkeenpäin.
   Nuo ikkunasyvennykset ovat ihanuuden huippu - olisipa omassakin kodissa tuollaiset <3
   Kiitos, ihana Tiina ♥

   Poista
 4. Melkoinen urakka tosiaan yhdelle viikolle. Kaunis lopputulos, minä niin rakastan tuota harmaan sävyä!
  Leppoisaa sunnuntaita sinne ahkerille uurastajille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ♥-kiitos:) No olihan se aikamoinen urakka tällaisille taviksille, joilla ei ole ammattilaisen taitoa ja rutiinia remonttihommiin. Siitä kuitenkin selvittiin:)

   Poista
 5. Tulipa sekoittelulla hyvö harmaan sävy. Harmi ettei löydy vörikartasta suoraan. Tarvetta sävylle olisi😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, on se ainakin parempi kuin se vaaleansinineen sävytetty harmaa. Tuo oma sekoitus on kyllä harmillinen siitä, että sitä ei tosiaan löydy suoraan värikartasta. En ole koskaan tajunnut, että oikeanlaisen harmaan metsästys on näin vaikeaa :D Harmaa sävyttyy helposti liikaa vihreään tai siniseen ja harmaiden sävyjen värikartassa ei oikeastaan mikään enää hetken tutkiskelun jälkeen näyttänyt oikealta harmaalta :D

   Poista
 6. Aika huikeita muutoksia, kyllä saitte kaunista jälkeä aikaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Värimuutoksilla saa ihmeen paljon aikaan muutosta tunnelmassa :)

   Poista
 7. Kiva kesätyö sullakin! Kaunis lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kesätyö tosiaan :) Olisi kyllä tarvetta joskus satsata omiinkin kotinurkkiin samalla draivilla :D
   Kiitos sinulle ♥

   Poista