"Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista"

”Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista”

perjantai 28. joulukuuta 2012

Joulumokat

Näitä herkkutruutteja annoimme itse joululahjoiksi:)

Idean ja reseptin näihin alunperin paahdetuihin manteleihin löysin blogista Ninian maailmasta.
Sovelsin sitä kylläkin aika tavalla.
Ei ollut manteleita, korvasin suolapähkinöillä...
Ei ollut ruokosokeria, korvasin fariinisokerilla...
Näistä tulikin paahdettuja suolapähkinöitä :)

Loppujen lopuksi kiehauttelin paistinpannulla fariinisokeria, hunajaa ja tilkkaa vettä paksuksi massaksi, lisäsin suolapähkinät ja levitin sokeroidulle leivinpaperille jäähtymään.

Onnistuivat hyvin sooloiluistani huolimatta.

Muuten kaikki joulukeittiössämme ei mennyt ihan nappiin.
Voin tunnustaa muutaman joululeivonnaiskämmin... tässä tulee samalla toteutettua tunnustus, jonka sain ihanasta  Pieni onnenpesä-blogista -kiitos siitä<3

Jouluinen maustekakku oli jo uunissa paistumassa, kun huomasin unohtaneeni reseptissä mainitun 1,5 dl vahvaa kahvia.No kaavin taikinat takaisin kulhoon, lisäsin kahvin ja takaisin uuniin.
Tuli melko pätevää, ei ihan täydellistä:)



Päätin tämän joulun uutena makuna tehdä glögikakkua. Pohja piparimuruista ja sulatetusta rasvasta, täytteeksi liivatteella hyydytetty rahka-kerma, jonka maustoin glögitiivisteellä. Nämä kaikki sujuivat ihan mallikkaasti.

 Päälle piti hyydyttää vielä punainen glögi-liivateseos, ja siitä vaikeudet alkoivat. Kaadoin glögin liian voimalla rahkaseoksen päälle, jolloin se muodosti montun keskelle kakkua. No, se nyt on vaan persoonallista:)


Mutta yhtäkkiä huomasin koko kakkuteelmyksen olevan glögilätäkössä: glögiseos valui pöydälle ja sitä oli 4 desilitraa - siis melkoinen lätäkkö joulusiivotussa keittiössä!!! Lätäköt kuivattuani tein uuden glögiseoksen, ja kakku komeili kaikesta huolimatta joulupöydässämme.


Seuraavaksi saaristolaisleipien paistoon:)
Tein niitä viime vuonna onnistuneesti lahjoiksi, joten tämänhän piti sujua...mutta taikina ei kohonnutkaan tarpeeksi...laitoin leivät kuitenkin uuniin...en meinannut saada niitä millään pois vuoistaan...ja lopulta huomasin tuottaneeni aivan uuden ruokalajin: JOULUMÄMMIN! ...eivät siis olleet oikein paistuneet kunnolla. No tämä joulumämmi ei päässyt joulupöytäämme, eikä siitä tullut tuskaisina hetkinä otettua kuviakaan...



No ei ihan kaikki pieleen mennyt. Joulupiparit onnistuivat hyvin:)


...ja myös nämä pienet joulutorttuset, joita teen aina normaalia pienempinä, jolloin yhdestä tortusta saa neljä näitä pieniä. Ovat mielestäni sopivamman kokoisia.


Tähän loppuun vielä perheen miesväen joulukälli: ripustivat kuuseen lasisen joulupallon, nimittäin sähkölampun, enkä huomannut mitään, vaikka otin kuvia kuusesta tänne blogiin!!!:)

Tunnustivat jekkunsa vasta nyt.
Siellä se nyt sitten roikkuu koko perheen ja vieraiden ilona:)

 Aika paljon mokia yhdelle joululle - naurua näistä on riittänyt....
Toivottavasti uuden vuoden juhlien valmistelut sujuvat vähän helpommin - ainakin paahdettuja suolapähkinöitä on silloin tarjolla.

Huumorilla kohti loppuvuotta :D

34 kommenttia:

  1. Olipa tapahtumarikkaita joululeipomuksia sinulla, varmaan harmitti hiukka sillä hetkellä...no aina ei voi onnistua ;)Ihania nuo pähkinätötteröt, oioi!
    Mukavan leppoisaa vuoden viimeistä viikonloppua sinulle♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No yleensä ei ihan näin paljon kommelluksia ole, mutta nyt tuntui vähän kasaantuvan:)
      Kiitos samoin sinulle♥

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Tykkään nauraa itselleni, se taitaa olla selviytymiskeinoni mokien sattuessa:)

      Poista
  3. Ai että, mulla alkoikädet hiota, kun ajattelin tuota glögikakkua - olen itsen niin ennakkoluuloinen aina tuon liivattee kanssa.... vaikka olen onnistunutkin joskus ihan hyvin, en tiedä mistä hermostuneisuuteni mahtaa juontaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti hermostuneisuus ei lisääntynyt jutuistani:) Itse käytän liivatejauhetta, se on mielestäni helpompaa. Nämä tällaiset kakut on kyllä helppoja, voi maustaa ihan miten vaan (vaikka näitä kämmejäkin voi sattua...)

      Poista
  4. Niinhän se on että tekevälle sattuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, niinpä:D Taisin yrittää liikaa samanaikaisesti, enkä keskittynyt enää mihinkään kunnolla...typillistä minulle:)

      Poista
  5. Kivoja muistoja joista on mukava lueskella myöhemmin. Ennen ensi joulun valmisteluja luet tämän postauksen...
    Hassuja loppuvuoden päiviä!
    Hanni/Polkadot

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllähän elämä olisi tylsää, jos mitään hassua ei koskaan sattuisi:) Toivottavasti ens jouluna kuitenkin tapahtuu vähän vähemmän näitä kämmejä:D

      Poista
  6. Söpöset tötteröt <3 On se hyvä, ettei köökisssä muillakaan mene aina ihan putkeen :D Täällä myös millon mitäkin emäntä unohtelee tai kämmäilee ;) Isäntä jaksaa vieläkin muutamista asioista keljuilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Laitoin myös noita pikkupipareita ja suklaakonvehteja tötteröihin, niistä ei vaan tullut otetuksi kuvia.
      Kyllähän näitä kaikille sattuu, mutta nyt oli kyllä aikamoinen suma :D

      Poista
  7. Hyvä mieleni senkun lisääntyi mitä pidemmälle luin ja katselin kuvia blogissasi :) Ihanaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ihanaa, kun löysit tiesi tänne:) Olet lämpimästi tervetullut♥

      Poista
  8. Ihanan hauska postaus :D Ja ihan huippu tuo miesväen joulukoriste-källi! Hauskaa loppuvuotta ja vielä hauskempaa vaihtuvaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:D Minustakin hyvä källi varsinkin tälläiselle esteetikolle, joka miettii koristeiden väriä ja mitä milloinkin... Ihme, kun malttoivat olla kertomatta näin kauan!!!

      Poista
  9. Ihanaa lukea että toisillekin sattuu mokia leipomisessa! Olen itse niin hätäinen kaikkien reseptien lukemisessa että voin tunnustaa että minulle on useamman kerran käynyt niin että jokin ainesosa on epähuomiossa jäänyt pois. Kerran olin laittanut jotain jouluista jälkiruokaa ja siihen päälle oli tarkoitus sirotella tomusokeria, mutta hosuja kun olen niin sihtailin siihen perunajauhoja ja voitte arvata ettei se maistunut oikein sellaiselta kuin oli tarkoitus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, onpas mukava kuulla muidenkin hauskoja kommelluksia:) Tuo hätäisyys kuullostaa jotenkin tutulta...

      Poista
  10. No onpas monenlaisia leipomis mokia sattunut samalle joululle, mutta onneksi näillekin voi nauraa... ainakin sitten jälkikäteen :) Nykyään leivon niin harvoin, että mitä luultavimmin näitä mokia sattuisi minulle vieläkin enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo joulu jotenkin villitsee leipomaan ja yrittämään vähän liikaa:)Onneksi nauru on keksitty:D

      Poista
  11. hahahah.. kuulostaa ihan minun leipomiselta ;). Pääasia silti se lopputulos ja useimmiten sitä kuitenkin onnistuu jotenkin saamaan ihan hyvää aikaiseksi.. hahahha!

    Ihanaa lauantaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sun blogista tuli tuo innostus noihin paahdettuihin manteleihin, jotka siis olivatkin loppujen lopuksi suolapähkinöitä. Ne onnistuivat ihan hyvin:)
      Kiitos vielä kerran kivasta ideasta ja ihanaa viikonloppua sinullekin<3

      Poista
  12. No siellähän on touhuiltu oikein urakalla :))
    Pähkinäsooloilu kuulostaa varsin maukkaalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, tämä joulu saa kyllä touhuamaan kaikenlaista:)

      Poista
  13. Joulumämmistä huolimatta hyvin "pelastettuja" jouluherkkuja! Ei olisi joulu kunnon joulu ilman jotain pientä hämminkiä :-) Ja itse asiassa tuo hehkulamppu ei ole yhtään hullumpi koriste! Ovat pian harvinaisuuksia kaikkien led ja säästölamppujen joukossa.

    Hyvää viikonloppua,
    Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan hehkulamput saattavat kohta olla arvotavaraa sisustuksessa - miesväellä taisikin lamppu syttyä:D











      Poista
  14. What a lovely things you show us...i think Santa has given you delicious products to bake....
    It looks so good... and it is wrapped in delicious cones...
    I wish you a wonderful weekend...take care!!!!

    Hugs and smiles to you!!!
    ♥Eefie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you for visiting, so happy I have visitors also from other countries<3
      Hugs and smiles also to you♥

      Poista
  15. No hih...Ainakin tuota joulumämmiä meijän isännälle pittää vissiin tehä. Se jo sitä mämmiä haikaili eilen kaupassa :)

    VastaaPoista
  16. Ihanaa, kun joku muukin kämmäilee ja parasta on, että osaa kääntää asiat voitoksi! Mukavaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, mokailu on niin inhimillistä, mutta huumorilla selviää tällaisista pikkuasioista:)
      Uuden vuoden toivotukset sinullekin<3

      Poista
  17. Ihania juttuja ja noi joululahjat olivat jotain niin suloista&kaunista! Piti liittyä heti lukijaksi!!! <3

    VastaaPoista
  18. Joulumämmi on jo vanha ruoka. Joulumämmi valmistetaan perinteisen mämmin tapaan, mutta hiukan runsaammin siirappia ja se maustetaan jouluisilla mausteilla, esimerkiksi leivontamausteet, kardemumman lisäksi, sopii hyvin joulumämmin mausteeksi.

    Joulumämmin valmistusainekset:

    3,5 litraa vettä. Lisäksi varavettä noin 0,5 litraa.
    2 desilitraa siirappia
    0,5 kg mämmimaltaita
    1,0 kg ruisjauhoja
    ½-1 kg perunoita
    Jouluisia leivontamausteita
    1 teelusikallista suolaa

    Valmistusohje:

    Sekoita maltaat ja jauhot kuivina kulhoon.

    1. Kuumenna vesi kattilassa noin 70-75 asteiseksi
    2. Lisää koko jauho-mallasseos vähitellen ja koko ajan sekoittaen noin 70-75 asteiseen veteen
    3. Pese ja kuori perunat. Kypsennä perunat pienessä määrässä vettä - vesi jää soseeseen - ja soseuta perunat kuumina suoraan keittoveteen notkeaksi soseeksi. Jäähdytä perunasose välillä sekoittaen noin 70-75 asteiseksi ja lisää perunasose joulumämmiseokseen. Laita kansi mämmiseoskattilaan.
    4. Laita joulumämmiseoskattila noin 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3-4 tuntia. Sekoita 2-4 kertaa imeltymisen aikana ja seuraa samalla maistamalla imeltymisen edistymistä.
    5. Lisää imeltyneeseen joulumämmiseokseen siirappi ja jouluiset mausteet maun mukaan. Lisää suola.
    6. Laita joulumämmi posliiniseen tai vastaavaan vuokaan. Lisää pinnalle muutama ruokalusikallinen vettä tai voimakasta siirappivettä - ½ desilitraa siirappia ja 1 desilitra vettä.
    7. Paista joulumämmiä aluksi noin 170-180 asteisessa uunissa. Kun joulumämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 120-130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Lisää pinnalle paistamisen aikana voimakasta siirappivettä kerran, tai vettä 2-4 kertaa.
    8. Paista joulumämmiä noin 3-4 tuntia.

    Joulumämmi on parhaimmillaan, kun se on seisonut viileässä 2-3 päivää.
    #
    #
    #

    VastaaPoista