"Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista"

”Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista”

sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Huikea sävymuutos mökkilattiassa


Kamera on kotiutunut ja huojentuneena latailen nyt kuvia viimeaikojen viikonloppupuuhista.
Yli sata vuotta vanhan mökkikeittiömme kirkkaan sininen lattia on vähitellen vaihtanut väriään alkuperäiseen suuntaan, ja toinen puoli keittiöstä kestää jo Hugonkin tassuttelut!

Maalaaminen on koko hommassa ollut hauskin osuus - on vaan niin ihanaa katsoa valmiis jäljen syntymistä. Hankalin vaihe minun kannaltani oli mahdollisten hiirenkolojen tukkiminen, joka lankesikin puutyöt ja paklauksen paremmin hallitsevalle miehelleni. 


 Mökkikeittiön vanha maalipinta oli yllättävän hyvässä kunnossa, ja maali tuntui olevan myös tiukasti kiinni, joten päätin jättää hiomisvaiheen kokonaan pois ja luotan maalipesu voimaan.

Olen alkanut oikein fanittaa Teknoksen BIOkleen-maalipesua, sillä sitä ei tarvitse pestä pois ja se antaa hyvän tartuntapinnan maalille. Arvostan tosi paljon myös tuotteen ympäristöystävällisyyttä: se on biologisesti hajoava tuote. Pesin lattian maalipesiaineella kostutetulla liinalla, ja pinnan kuivumisen jälkeen annoin maalisudille kyytiä. Niin helppoa. 

Oli kyllä ihanaa saada jättää hiomisen tekemättä, sillä se ei kuulu mielihommiini. Vanhat lattialankut ovat kuluneet kauniisti, ja ainakin koneellinen hiominen olisi vaurioittanut lattialankkijen pintaa tasoittamalla niitä liikaa. Onneksi on siis tuo maalipesun mahdollisuus:)


Lattia on maalattu siniseksi aikaisempien omistajien toimesta, joten emme tiedä maalityyppiä. Halusimmekin valita maalin, jota voi käyttää vaikkei vanhan maalin alkuperää tunnekaan. Toisena toiveena oli vesiliukoisuus, sillä saariolosuhteissa se on erittäin hyvä ominaisuus.

Kiiltävyysasteellekin oli vaatimuksensa: emme halunneet täyskiiltävää pintaa, vaan etsimme puolikiiltävää tai puolihimmeää vaihtoehtoa.


Lopulta lastasimme paattiin Teknoksen Teknofloor Aqua lattiamaalia, joka täytti kaikki kriteerimme. Maalia voisi halutessaan käyttää puupintojen lisäksi myös betonipinnoille. Sävyksi valitsimme sävytetyn harmaan, sillä se on ollut lattian värinä myös aikaisemmin ennen tuota sinistä kautta.


Olin varautunut kolmeen maalikerrokseen, sillä aikaisempien kokemusten perusteella nämä hurjat retrovärit ovat vaatineet monta maalikerrosta peittyäkseen. Teknofloor Aqua-maali yllättikin tosi iloisesti, sillä peittävyys oli aivan omaa luokkaansa. Tässä näkyy tilanne yhden maalikerroksen jälkeen, ja kuvassa erottuu myös puun elävä pinta, jota halusimme vaalia.


Jo yhdellä kerroksella siniset hurjat sävyt olivat siis kadonneet, ja toinen kerros vedettiinkin lähinnä huolimmattomasti vedeltyjen vetojen vuoksi. Ajattelin myös maalipinnasta tulevan kestävämmän kahden maalauskerran taktiikalla. Huoh, tällaista peittävyyttä kun olisi ollut keittiön kattoakin huonossa asennossa maalatessa - se kun piti maalata kolme kertaa ja vielä neljäskin kerros oli harkinnassa!

Kannattaa tosiaan satsata laatuun maalia valitessa, sillä siinä säästää todella paljon vaivaa ja työtunteja. Tällä samalla Teknofloor Aqualla maalaamme tulevina kesinä myös kamarin sinisen ja salin kirkkaanpunaisen lattian.
  

Maalaamiseen on mennyt useampi viikonloppu, sillä emme saaneet tyhjennettyä huonetta kokonaan, joten maalaus piti suorittaa kahdessa erässä ja antaa joka välissä pintojen kuivua.

Yllä olevassa kuvassa näkyy, miten toiseen kertaan vedetty maalikerron näyttää vaaleammalta. Sävy on kuivuttuaan siis pikkuisen tummemempi.

Sadepäivänä piti turvautua lisävaloon.

Pinta on valmistajan mukaan uudelleenmaalattavissa noin neljän tunnin kuluttua, mutta lämpötila  ei enää mökissä ollut ehkä ihan ihanteellinen kuivumista ajatellen, joten otimme varman päälle ja annoimme pintojen kuivua maalausten välillä vähintään vuorokauden. Lopullisen pinnan kuivumiselle annoimme aikaa seuraavaan viikonloppuun, jotta maali ehtisi kovettua täysin ennen huonekalujen ja tavaroiden siirtelyä. Valmistajan suositus on juuri tuo seitsemän päivää.


Tänä viikonloppuna vetäisin viimeisen maalikerroksen, joka erottuu kuvassa vaaleampana. Olen niin tosi onnellinen tästä aikaansaannoksesta.

Maalasin muuten jalkalistat valkoisiksi. Samalla tavalla olemme tehneet kotiremontissakin. Monet kylläkin maalaavat ne lattian sävyllä. En tiedä mikä perinnemaalauksen kanta on tähän asiaan - ehkäpä joku lukijoistani tietää. Laittkaahan siis kommettilootan, jos tiedätte listojen värisuosituksista perinnekohteissa!


Todellisuus toisella puolella keittiötä on tällä hetkellä tällainen eli kaikki huonekalut ja esineet tungettu aikaisemmin valmiiksi maalatun lattianpuoliskon päälle. Seuraavilla mökkireissuilla tavaroita saa jo alkaa järjestellä paikoilleen. Se onkin sitten sellaista chillailua ja nautiskelua sekä pikku hiljaa sisustamista. Valmiista keittiöstä onkin sitten jossain vaiheessa tulossa oma postauksensa:)

Suloista sunnuntaita täällä piipahtaville<3

halauksin


*Postaus toteutettu yhteistyössä Teknoksen kanssa. Lisätietoja Teknofloor lattiamaalista ja Biokleen maalipesuaineesta saat Teknoksen sivuilta  KLIK*

27 kommenttia:

 1. Voi että, huikee muutos! Todella kaunis ja rauhallinen tunnelma!
  En usko että tuohon listojen ja lattioiden maalamiseen on mitään sääntöä. Minun mielestä jokaisen pitää tehdä niin kuin parhaaksi näkee :), eli makuasia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos<3 Ehkäpä listojen maalauksessa ei tosiaankan ole mitään suosituksia - taitaa siis olla makuasia.

   Poista
 2. Ihana! Tosin sininenkin oli kauniin sävyinen, mutta kyllä vaalea lattia tekee tilan tuntua ja raikastaa. Tuommoisen urakan jälkeen on kyllä mukava tunne, kun tulee vihdoin valmista :)

  Ihanaa sunnuntai-iltaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 Ajattelin ensin, että lattia saa jäädä siniseksi, mutta sen tummuus vei huoneen valoisuutta yllättävän paljon, vaikka katto ja seinät oli jo maalattu aiempaa vaaleammiksi. Maalipinta taisi olla mahdollisesti 50 vuotta vanha, joten ehkäpä oli aika jo uudistaa pintaa:D

   Poista
 3. Kylläpä tuli hyvän näköinen, nyt sitten odotellaan malttamattomana kuvia kalustetusta keittiöstä. Upea tuo astiakaappi ja sohva ja...no kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiittos<3 Lattian pitää antaa nyt kuivua ensi viikonloppuun. Silloin muuten alkaakin hirvestys ja mieheni on metsässä koko viikonlopun. Hmmm...milloinkohan pääsen sisutamaan!

   Poista
 4. Huoneessa kaikki muutkin listat ovat valkoisia, joten tämä tuntui luontevalta. Valkoinen lista ikään kuin rajaa lattian.
  Kiitos mielipiteestäsi<3

  VastaaPoista
 5. Voi kuinka tulee kaunista! Kovan työn olette kyllä tehneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 Olihan tässäkin hommaa, mutta lattian maalaus oli seiniin ja kattoon verrattuna aika tavalla helpompi urakka.

   Poista
 6. Kertakaikkiaan upea lopputulos. Kiitos muuten vinkistä, kun lähisuvussa suunnitellaan lasitetun parvekkeen betonilattian maalausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 Teknofloor Aqua on tarkoitettu sisäkäyttöön - kannattaa kysellä Teknokselta, onkohan lasitettu parveke sellainen. Teknoksen maalilinjalta minäkin sain neuvoja:)

   Poista
 7. Kylläpäs tila avartui todella paljon tässä käsittelyssä. Keittiöstä tulee kaunis ja raikas. Ihanaa varmaan päästä kohta laittelemaan paikat kuntoon ja olla hetki ja ihailla uusia vaaleita pintoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värit vaikuttavat yllättävän paljon tilan tunnelmaan. Kyllä olisi niin mukava päästä järjestelemään tavaroita paikalleen ja välillä vaan oleilla vasta maalatussa keittiössä<3

   Poista
 8. Muutos on hieno, vaikka ei tuo vanhakaan lattia mikään huonon värinen ollut. Teillähän on kohta ihan "uusi" mökki!!! Jalkalistoissa olen samoilla linjoilla kanssasi. Voi olla, että siihen on joku sääntö olemassa, mutta mielestäni se on enemmänkin se kuuluisa makukysymys. . Kauniita syksyn päiviä toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä tuon sinisen kanssa olisi voinut elää, mutta nyt oli vimma maalata ja raikastaa kaikki pinnat kymmenien vuosien vanhat pinnat. Lattialle jää vielä paljon sinistä, sillä keittiön matot ovat siniraitaiset:)
   Meillä siis jatketaan edelleen valkoisilla listoilla<3
   Kiitos ja suloista syksyn jatkoa sinne<3

   Poista
 9. Upeaa, hyvältä näyttää! :) Odottelen kovasti kuvia valmiista ;)

  VastaaPoista
 10. Kylläpä huoneesta tuli kaunis ja valoisa ja jotenkin rauhoittava. Näyttää varmasti ihanalta, kun saatte kalusteet paikoilleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaista tunnelmaa ole tavoitellutkin, sillä värien sekamelska on vaikuttanut tosi rauhattomalta. Mukava kuulla, että tavoitteeseen on päästy<3 Kiitos, Päivi:)

   Poista
 11. Taitaa olla jo sanottu kaikki mitä ajattelin minäkin, siis ihanaa jälkeä olette saaneet aikaan maalaus keikoillanne ja helppo arvata, että odottelet jo sitä seuraavaa mökkireissua, kun voi alkaa sisustaa ja fiilistelemään siellä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, Tiinasein<3 Tekisi mieli jo olla sisustelureissulla, mutta vähän aikaa pitää vielä malttaa...
   Niin ja huomasin tosiaan, että metsästyskausi alkaa, ja silloin minulla ei olekaan huonekaluijen kantoapua, sillä mies viettää aikansa tiiviisti metsässä useamman viikonlopun ajan. Voi sentään:)

   Poista
 12. Aivan ihanan näköinen tuli lattiasta !
  Mikähän sävy teillä on tuossa? Meille tulossa ihan uusi lattia ja harmaata ollaan suunniteltu, niin kiinnostaisi kovasti sävy.
  -päivi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti<3 Maalipurkki jäi sävykoodeineen mökille, joten numerosarjaa piti vähän aikaa etsiskellä: sävy on helmenharmaa n:o 6968, jota meillä täällä kotonakin on käytetty makuuhuoneen lattiassa.

   Poista
 13. Kaunis lopputulos <3 Ei noihin listoihin varmaan virallisia ohjeita ole, ja eri aikakausilla toimittu eri tavoin. Yksi tapa on maalata ns. alhaalta ylöspäin niin että lattia on tummin ja ylöspäin värit vaalenee. Esim lattia tummanharmaa, jalkalistat siitä vähän vaaleampaa harmaata (pigmenttiä sekoitettu vähemmän perusvalkoiseen) jne tämä on siis säästösyistä, ei montaa eri maalia - mutta hienostotaloissahan tilanne ollut varmasti paljon värikkäämpi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva kuulla tuo sävytystarina - kiitos<3 Yritin haeskella netistä ohjeistusta, mutta en oikein löytänyt. Tämä mökkitorppa ei ole hienostotaloa nähnytkään, joten tuo voisi olla hyvä ohje jatkaessamme remonttia muihin huoneisiin:)

   Poista
 14. Raikas ja upea muutos, todella upealta näyttää..
  Suuri homma, mut palkitseva.

  VastaaPoista