"Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista"

”Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista”

lauantai 8. syyskuuta 2018

Mökkiremppa päätökseen harmaalla sävytellen


Vaikka hellekesä oli kuumimmillaan, mökkiremppaa motivoi jatkamaan blogiyhteistyö Colornovan kanssa ja houkuttelevat Rust-Oleum Chalky Finish seinämaalipurkit. 


Katonmaalausurakan jälkeen oli aika siirtyä salin seinien kunnostamiseen.

Salin seinissä on alkuperäiset pinkopahvit, jotka olivat täynnä naulanreikiä ja joitain repeämiäkin oli ilmestynyt vuosien saatossa - pahvien vaihtoon emme kuitenkaan halunneet ryhtyä. Alkuperäistä tapettia ei huonon kunnon vuoksi voinut ajatella säästää. Olin jo pitkään suunnitellut, että kalkkimaali olisi valintani vanhan tapetin ja pahvin päälle - se säilyttäisi hengittävyyden ja olisi tunnelmaltaan myös vanhaan sopiva.


Isoin haaste ennen maalausta oli korjata rikki mennyt pinkopahvi. Suurimpien repeytymien taakse liisteröin pahvisen paikkapalan. Sitten ratkaisinkin jokaisen repeytymän yksilöllisesti käyttäen ohuempaa pahvia, liisteriä ja tapettia sekä myös maalarinteippiä. Aikamoista palapeliä, jossa tuli myös myös muutama epäonnistuminen - tuntui kyllä tosi ihanalta päästä itse maalausvaiheeseen.


Rust-Oleum Chalky Finish seinämaalilla voi maalata monenlaiselle pinnalle,  siis myös vanhojen tapettien päälle pohjamaalauksen jälkeen.  Erikseen pohjamaalia ei tarvinnut hankkia, sillä sain Colornovasta asiantuntevat neuvot pohjamaalin valmistukseen - sen voi tehdä seinämaalista sekoittamalla joukkoon 10% vettä.


Halusimme seinien sävyksi vaaleaa harmaata. Sävyn voimakkuutta oli haasteellista valita, joten päädyinkin sävyttämään maalin itse. Valitsin värikartasta myös katon sävynä olleen Chalk White -valkoisen seuraksi tumman Marine Greyn, joka todennäköisimmin sopisi aavistuksen siniseen taittavan lattian harmaan kanssa.


Maalin sävyttäminen itse osoittautuikin hyväksi ratkaisuksi, sillä loppujen lopuksi halusimmekin aika paljon vaaleamman sävyn, mitä olimme alunperin ajatelleet.


 Tein ensin pieniä sekoituskokeiluja käyttäen mittana teelusikkaa, maalailin seinään sävynäytteitä ja laskeskelin suhteita. Niistä sitten valittiin vaalein, joka viimeisellä maalauskerralla vielä vaalennettiin puolella.


Pohjamaalauksen yhteydessä oli loistava tilaisuus testailla sävyjen voimakkuuksia isompina pintoina. Lopullinen sävy oli jotain näiden kahden välistä.

Ensimmäiseen maalauskerrokseen mittasin 2 dl  harmaata purkilliseen valkoista. Se kuitenkin vaikutti vieläkin liian tummalta, joten viimeisen kerroksen maalasin loppujen lopuksi sekoitussuhteella 1 dl Marine Greytä purkilliseen (2,5 litraa) Chalk White valkoista maalia.


Harmaa sekoittui hyvin, ja näin pieni määrä oli helppo lisätä suoraan alkuperäiseen valkoiseen maalipurkkiin.


Tässä sekoitus valmiina. Kuten arvelinkin harmaa taittaa vähän siniseen eli valinta osui kohdalleen.


Kannattaa huomioida värisekoituksia tehdessä, että väri tummuu aika paljon kuivuessaan. Tässä näkyy ero kuivan ja märän maalin välillä. Märkä maali saattaa näyttää myös kuivumisvaiheessa epätasaiselta, mutta väri tasoittuu tunnissa ihanan tasaiseksi ja saa lopullisen sävynsä.


Käytin seinien maalauksessa lyhytnukkaista pientä telaa, jolla pääsi hyvin kaikkiin nurkkiin ja seinänvierustoihin.

Vanhaa hirsiseinää telatessa kannattaa ottaa myös huomioon, että hirsissä voi olla teräviä tikkuja, jotka saattavat puhkaista pahvin. Tulin innolla maalatessani aiheuttaneeksi muutaman ylimääräisen reiän:)


 Maalaukset on tehty tämän kesän helleaallon aikana, joten kyllä osasi arvostaa kalkkimaalin turvallisuutta, sillä tämä maalari maalasi kuumissaan ilman suojavaatteita. Maali oli helppoa pestä iholta pois.


Maalausurakat on saatu päätökseen ja  huonekalujakin on jo kannettu paikoilleen. Huone on remontoitu siis osissa, ja laitankin tähän "ennen ja nyt" -kuvasarjat yksi nurkka kerraan, sillä yleiskuvat ovat kaikki tällaisia:D


Oviaukon viereinen nurkkaus ennen ja nyt.


Vastakkainen nurkkaus näytti ennen tältä ja muuttui vähitellen näin...Tavarat hakevat vielä paikkaansa. Nurkassa on nyt tuo keittiöstä siirretty valkoinen lipasto. Salin aiemmin punaisen sävyiselle lattialle äitini on kutonut räsymatot. Sovittelin niitä tähän uuteen harmaampaan sävymaailmaan, ja saattaisivathan ne tähän sopiakin.Pönttöuunin vierusta ennen ja nyt.


Salissa on nyt ripaus kaipaamaamme vanhaa merimiestunnelmaa.


 Pönttöuunin toiselta puolelta otetut muutoskuvat eli ennen... 


...ja nyt. 

Pöydän tilalle etsiskelen jotain kivaa takkapuiden säilytysideaa. Pönttöuuni muureineen jäi vielä kunnostuslistalle - pitäähän sitä tuleviin kesiinkin jotain puuhaa jättää:DSali vielä yhdestä suunnasta alkutilanteessa ...


..muutoskuvat...


...ja tilanne nyt.

Sisustusta täytyy kuitenkin vielä miettiä, sillä ihan kaikkea tavaraa en takaisin saliin haluaisi kantaa. Sisustelua muokataankin pikku hiljaa ja ajan kanssa.Tässä projektissa nautin todella paljon siitä, että maalina oli koko ajan sama perusmaali eli Chalk White -sävyinen seinämaali. Sillä maalattiin katto ja siitä tehtiin seiniin pohjamaali sekä sävytettiin vielä seinämaalikin haluamaksemme harmaaksi - tämä on erittäin taloudellista maalin käyttöä.

Rust-Oleum Chalky Finish seinämaalilla maalatessa maalauspinnasta tulee on kauniin mattainen. Arvostan myös tuotteen ympäristöystävällisyyttä ja hengittävyyttä sekä tietynlaista huolettomuutta: tällä saa helposti tasaista pintaa. Mattapinnassa virheet eivät erotu niin helposti, joten tämä oli ihan loistovalinta  tähän haasteelliseen kohteeseen eli vanhaan paikattuun tapetti/pinkopahviseinään.

Olen kyllä niin tyytyväinen maalin valintaan, tähän blogiyhteistyöhön sekä koko projektin onnistumiseen - suurkiitokset Colornovalle hyvistä neuvoista ja tästä mahdollisuudesta.


Nyt mökinkunnostus taukoaa  - saa nähdä, tuleeko ensi kesänä innostuttua taas remppahommiin...vai tuleeko istuskeltua laiturilla ihailemassa merta ja kauniita auringonlaskuja:)

32 kommenttia:

 1. Kaunista, kaunista! Niin rauhallisen näköistä että oma hengityskin hidastuu kuviasi katsellessa, hyvän harmaan sävyn sait sekoitelluksi. Tuo salin kalustus on aivan ihana! Ja räsymattoja rakastan...

  Mukavaa syyskuuta toivottelee Nina


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa mukava tapa aloittaa päivä lukemalla hyvän mielen kommenttiasi- kiitos ihanista sanoistasi♥️

   Poista
 2. Ai että miten ihanaa värien harmoniaa ❤
  Minusta nuo kauniit räsymatot sopivat salin sävymaailmaan hienosti ja tuo harmaan sävy on kyllä ihan täydellinen.
  Täytyykin pitää tuo kalkkimaali mielessä, jahka joskus sen unelmoimani "mummonmökin" onnistun löytämään :)
  Seesteistä syyskuuta sinulle ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ♥️-kiitos! ehkäpä matot saavatkin jäädä paikoilleen jatkosskin:)
   Suosittelen kalkkimaalia - sillä saa niin kaunista mattapintaa aikaiseksi❣️

   Poista
 3. Tulipa kaunista! Ja kiitos maalivihjeestä, pitää ehdottomasti laittaa "korvan taakse". Onneksi olkoon onnistuneen rempan johdosta :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti<3 Kalkkimaalipinta muistuttaa kovasti mattapintaista tapettia, joten mielestäni se sopii tosi hyvin myös tällaiseen vanhaan tunnelmaan♥️

   Poista
 4. Vau!!!
  Tuli todella ihana ja harmoninen lopputulos <3

  VastaaPoista
 5. On sulla ollut kyllä projekti. Ja, pienen hyväntahtoisen naurun sait aikaiseksi, kun kerroit seinien paikkailustasi. Varmasti samanmoisesti olisin itsekin paikkaillut. <3
  Niin, ja kyllä näyttää niin hyvältä ja valoisalta. Wau! Ja, oi miten ihania kalusteita teillä onkaan mökillä. Niin, kaunis ja viehättävä mökki teillä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinkopahvin korjaaminen oli aikamoista. Luin kyllä netistä neuvoja, mutta omat konstit tuntuivat tepsivän parhaiten:D
   Kiitos, ihana Kaisa❣️

   Poista
 6. Tulipa todella upea lopputulos! Huoneeseen laskeutui tietynlainen harmonia ja arvokkuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tunnelma on selkiytynyt - aiemmin oli minun makuuni liian paljon sävyjä ja tavaraa. Vielä on kuitenkin sisustuksessa miettimistä😊

   Poista
 7. Ooh miten upeaa! Onnittelut - tykkään kovasti lopputuloksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana Pilvi♥️ Arvostan sanojasi kovasti - sinulla kun on paljon kokemusta ja silmää vanhan remontoimiseen😊

   Poista
 8. Raikkaan näköiseksi muuttui seinät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon - kiva kun jätit kommentin blogiini❣️

   Poista
 9. Kaunis väri ja lopputulos kauniissa mökissä <3

  VastaaPoista
 10. Hieno lopputulos. Hyvillä materiaaleilla remonttia on kiva tehdä ja lopputulos palkitsee moninkertaisesti. Ja täytyy vielä erikseen mainita, että nuo kaikki vanhat huonekalut sopivat talon tyyliin erinomaisesti.
  Ajattelin ehdottaa takkapuille oikein isoa pärekoria tai vanhaa puulaatikkoa...
  Mukavia syksyn hetkiä sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu, mieltä lämmittävästä kommentistasi ja takkapuiden säilytysvinkeistä♥️ keittiössä meillä onkin vanhanaikainen kannellinen puulaatikko. Olkkariin on vaan jotenkin hankalampi keksiä sopivaa...
   Syksyn raikkaita tunnelmia sinnekin❣️

   Poista
 11. Hei, olipa ihana palata taas tauon jälkeen katselemaan blogiisi, mitä olet touhunnut.

  Upeaa jälkeä olet taikonut. Ihana tunnelma. Tykkään kovasti lopputuloksesta sekä huonekaluista. Silmäkarkkia kertakaikkiaan kaikki ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kiva kuulla sinusta. Olen käynyt välillä kurkkimassa blogissasi mahdollisia uusia postauksia😊 kiitos ihanista sanoistasi, sait hymyä päivääni♥️

   Poista
 12. Jo on ollut urakka! Hyvä valinta tuo kalkkimaali 👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olihan tämä aika hurja hellepäivien viettotapa:D kalkkimaalipinta on niin ihanaa, oli kyllä paras mahdollinen valinta♥️

   Poista
 13. Hienoa jälkeä ja ihanat värit! Kiitos maalivinkistä ja mukavaa viikonloppua :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos😍♥️ Maalin sävyttely oli kyllä mukavaa hommaa😊
   Suloista sunnuntaita sinne❣️

   Poista