"Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista"

”Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista”

sunnuntai 26. elokuuta 2018

Kalkkimaalia kattoon


Olin ajatellut, että mökin salin lattian maalausurakka olisi ihan tarpeeksi iso homma yhdelle kesälle ja haaveilin jatkavani remonttia seuraavana kesänä. Suunnitelmissa olisi maalata kalkkimaalilla katto valkoiseksi ja seinät harmaiksi ja saada lisää valoisuutta ja raikkautta salin tunnelmaan.

Ihan yllättäen haaveista tulikin totta jo tänä kesänä, kun sain mahdollisuuden tehdä blogiyhteistyötä Colornovan Oy:n kanssa. Sain testattavakseni Rust-Oleum Chalky Finish seinämaalia, joka sopii loistavasti seinien lisäksi katon maalaukseen. 

Ihan mahtava mahdollisuus ja motivointi remontin jatkamiselle!


Salin mäntyistä paneelikattoa ei ole käsitelty mitenkään - se on vain ajan kanssa patinoitunut tummaksi ja pimentää koko huonetta. 


Käsittelemättömän puun pohjustukseksi Colornovasta suositeltiin  Ronseal Oksaeriste Erikoispohjustetta, joka estää mäntypaneelin keltaisuutta ja oksankohtia kuultamasta valkoisen maalin läpi.


Ennen pohjustusta katto piti kuitenkin pestä maalipesuaineella, ja sainkin testattavakseni myös Nitor Maalinpesuainetta. Huonekaluthan olivat jo valmiiksi röykkiöissä salin toisella puolella lattianmaalauksen vuoksi, joten pääsin aloittamaan maalipesuaineen testaamisen samantien.

Maalipesuaineen mukana tuli pesukangas,  jonka toinen puoli on karheampi ja toinen sileämpää  mikrokuitukangasta. Pesukangas osoittautui mukavaksi ja näpsäkäksi käyttää ja sen avulla paneelikaton epätasainen pinta oli helppo puhdistaa.

 Ihan ehdottomaksi osoittautui myös itse maalinpesuaine, sillä se on pakattu suihkepulloon, mikä helpotti huomattavasti hankalassa asennossa tehtävää katon pesua. Nitor Maalinpesuainetta ei tarvitse pestä pinnoilta pois ennen varsinaista maalausta, mikä on kyllä valtavan iso plussa erityisesti tällaisessa kohteessa, jossa kaikki tehdään tikapuilla kiipeillen.


Pesun jälkeen oli Ronseal Oksaeriste Erikoispohjusteen vuoro, joka itsessään on jo kivasti peittävää, sillä siinä yhdistyvät oksalakan ja tartuntapohjamaalin ominaisuudet - tässä sen levittäminen on päässyt alkuun.

Olen aina ajatellut, että katto on tehty 70-luvulla silloisen väri-ilottelujen aikoihin, mutta nyt pesun ja maalauksen yhteysessä tarkemmin tutkiessa se vaikuttaakin paljon vanhemmalta. Paneelit on lyöty kattoon melko isoilla rautanauloilla ja paneeli on kovinkin rouheisen tuntuista verrattuna tehdasvalmisteisiin paneeleihin. Voihan katto olla ihan hyvin alkuperäinenkin. Salin puolihan on tehty keittiötä myöhemmin, vaikka rakentamisen tarkkoja vuosilukuja emme tiedäkään.


Ronseal Oksaeriste Erikoispohjuste on levitetty ja varsinainen maalaus pääsee alkamaan. Chalky Finish seinämaali on helposti levittyvää ja ihanan mattapintaista. Tuo mattapintaisuus tuo maalaamiseen rentoutta, sillä se antaa anteeksi pienet epätarkkuudet maalarin kädenjäljessä.

Katon maalauksessa on myös paljon iloa siitä, että kalkkimaali ei valu kovinkaan helposti. Pinta kuivuu nopeasti ja uuden kerroksen voi maalata jo tunnin kuluttua - jos vain maalarilla riittää paukkuja:) 


Toisen katon puoliskon vuoro eli Nitor maalipesusuihke ja pesukangas otettiin uudestaan esiin.


Katon maalaus sinänsä on kyllä haastavaa ja hidasta hankalan maalausasennon vuoksi. Onneksi sain tähän hommaan mieheltäni apua.  Ihanaa, että maalin ominaisuudet eivät tuoneet lisähaastetta, sillä kalkkimaali on hyvin peittävää ja sillä on mukava maalata. Parhaaksi tässä puuhassa osoittautui iso paksu pensseli.

Valkoisia maalikerroksia näin tummaan ja voimakkaasti oksaiseen pintaan tarvittiin kolme -  sävynä on Chalk White.  


Niin mahtava tunne, kun katto on saatu maalattua ja yksi remonttihaaveista on toteutunut. Ennen niin pimeä huone on muuttunut katon maalauksen myötä ihanan valoisaksi.

Mutta kuten kuvasta näkyy, kalkkimaalia on jo testailtu yhdelle seinälle eli hommat jatkuvat ja myös nämä remonttipostaukset. Pysykäähän kuulolla:)

Iloisin maalausterkuin

14 kommenttia:

 1. Iso muutos ja hyvä sellainen! Kiitos vinkistä, olen aikonut käyttää myös kalkkimaalia kattoon ja mahdollisesti seiniinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna♥ Kalkkimaali on ihanan mattapintaista ja antaa pienet maalausvirheet anteeksi - suosittelen<3

   Poista
 2. Aikamoinen projekti sulla käynnissä. Mutta, kuvista päätellen ahertaminen on kannattanut. Kyllä vaan vaalea katto tuo valoisuutta huoneeseen! Jään seuraamaan projektin etenemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaisa♥ On tässä pientä puuhaa ollut:D Huone on suurentunut mielestäni katon maalauksen jälkeen ja valoisuus lisääntynyt♥ Projeksti tosiaan jatkuu vielä:)

   Poista
 3. Kyllä on ollut iso työ, joten onnittelut urakasta! Kauhulla ajattelen meidän kattourakkaa koko talossa... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pilvi♥ Kattoja kannattaa maalata pikku hiljaa eli meillä yksi kesää kohden on ihan maksimi:D Muuta hommaa voi sitten haalia enemmän, jos siltä tuntuu:) Onneksi meillä kamarin katto on hyvässä kunnossa - eteisen katto sen sijaan tarvitsisi kovasti kunnostusta...

   Poista
 4. Huh, mikä urakka, mutta todellakin kaiken vaivan arvoinen!
  Ihanaa valoisuutta ja tilan tuntua heti havaittavissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anksu♥ Sisäkattoja ei onneksi tarvitse maalata usein eli tämä oli tämän huoneen ensimmäinen ja viimeinen katonmaalaus meidän osaltamme:)

   Poista
 5. Huhhuh ja suorastaan kateellisena ihailen. Meilläkin on yksi katto maalaamatta ja se vaivaa koko ajan. On iso tila, ihan pähkähullu homma meitä odottaa ja olen jo vuosia odottanut puuskaa, että aloittaisimme, mutta ei. Kirjahyllyt sijaitsevat vielä tuossa huoneessa eli vaatisi kirjahyllyjenkin tyhjäämisen.

  Voi, että tuo katto näyttää ihanalta kerta kaikkiaan.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katot ovat haasteellisia, mutta niin vaan tämäkin homma tuli tehtyä:) Jos kirjahyllyt eivät ole kattoon saakka, ne voisi vaikka vaan peittää - se helpottaisi hommaanne aika tavalla. Meillä tavarat olivat koko ajan remppahuoneessa ja maalasimme tosiaan kahdessa erässä.
   Kiitos, ihana Tiia♥

   Poista
 6. Iso on urakka. Itse katsoin kesällä mökin kattoa ja suunnittelin aivan samaa. Minä jätän maalauksen ensikesäksi kun ikkunoiden kittaamisen kanssa kesti :).
  Ihastuttavaa päivää sinulle
  Halauksin Erica

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meillä ikkunat on tekemättä eli työjärjestys menee täällä toisinpäin:)
   Kiitos ja samoin sinulle, Erica♥

   Poista
 7. Ihana valoisuus tuli huoneeseen maalaamisen myötä. Kalkkimaalin käyttö kyllä kutkuttaisi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos♥️ Kalkkimaali on kyllä hyvä vaihtoehto - suosittelen😊

   Poista