"Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista"

”Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista”

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

DIY: AppelsiinietikkaVälillä postauksen julkaisu jää pienistä asioista kiinni. Olen tässä muutaman viikon ajan yrittänyt etsiä kivan näköistä sisustukseen sopivaa sumutinpulloa, mutta tuloksetta. Nyt päätin kuitenkin luovuttaa ja julkaista postaukseni tällaisenaan ja toivoen saavani lukijoilta vinkkejä etsintäni tueksi. 


Tuo metsästys alkoi innostuksesta kokeilla appelsiinietikan tekoa. Ajatuksena oli, että itse tehty puhdistusaine voisi olla esillä keittiössä valmiina käyttöön. Omien kaappien kätköistä löytämäni sumutinpullo on liian suuri mahtuakseen tiskipöydän reunalle oleilemaan.


Appelsiinietikan idean ja reseptin nappasin Jovelan Johannan blogista. Yleensähän käytän kodin pintojen puhdistukseen mikrokuituliinaa ja tarvittaessa vaikeisiin tahroihin suolan ja soodan sekoitusta tai tiskiainetta. 


Tämä kokeilu on ollut innostava, ja  kivasti appesliinilta tuoksuva DIY puhdistusaine pääsee meillä kyllä ihan vakituiseen käyttöön. 

Se on helppo tehdä ja on edullinen ja ekologinen tuote. Sen teho perustuu sitrushedelmien kuorissa olevaan limoneeniin, joka on luontainen liuotin - etikka puolestaan tuhoaa hometta ja bakteereja. Liuottamalla näitä kahta ainesosaa  saa aikaan turvallisen ja tehokkaan puhdistusaineen. 


Omaan seokseeni käytin kahden appelsiinin kuoret. Laitoin ne kannelliseen purkkiin ja lisäsin sen verran etikkaa, että ne juuri ja juuri peittyivät ja pidin viikon ajan pimeässä viileässä paikassa. Siivilöin kuoret pois ja laitoin liuoksen sumutinpulloon. 

Itse tehtyä puhdistusetikkkaa voi tehdä myös muiden sitrushedelmien kuorista - itse ajattelin seuraavaksi testata lime-etikkaa. 


No postausta kirjoittaessa tuli mieleen laittaa seos lasipulloon - ei niin kätevää, mutta tunnelma menee taas kerran käytännöllisyyden edelle:D Siinäpä appelsiinietikkani saa odottaa kivan sumutinpullon löytymiseen saakka:)

Innolla kevätsiivouksen pariin<3

halauksin

22 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, tätä testaamme ehdottomasti. Ekologisuus ja luonnon kuormittamisen vähentäminen on tärkeää! Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä:) Tämä tuntuisi olevan myös käyttäjäystävällinen ainesosiensa perusteella.
   Kiitos samoin<3

   Poista
 2. Varmasti raikkaan tuoksuinen! Voisin kokeilla tätä vaikkapa limen ja sirtuunan kuorista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etikan haju on ihmeesti hävinnyt ja tuoksu on appesliininen. Tuo limen ja sitruunan yhdistelmä kuulostaa kokeilemisen arvoiselta:)

   Poista
 3. Tämä loistava idea menee kyllä kokeiluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla:) Täällä on jo koekäytetty ja tultu siihen tulokseen, että suikepullo olisi kyllä tosi kätevä. Luulen, että luovun kauniista lasipullosta:D

   Poista
 4. Kiitos vinkistä, itse olen käyttänyt jo pitkään siivouksessa etikkaa, paljon turvallisempaa ja ekologisempaa kuin mitkään yleispesuaineet, myöskin edullista! Eipä ole tullut mieleen nuo sitrushedelmien kuoret tuoksua ja tehoa antamaan, menee heti kokeiluun. Vappusiman sitruunankuorilla kokeilen ensimmäisenä!
  Löysin blogisi juuri ja on mielenkiintoinen!

  Terkuin Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tuo mikrokuituliina on ihan ehdoton tahranpoistaja, mutta etikka, sooda ja suola on täälläkin tarvittaessa vahvistanut sen tehoa.
   Vappusiman sitruunakuoret kannattaa tosiaan hyödyntää - hyvä oivallus:)
   Kiitos♥ Kiva, kun löysit tänne - olet lämpimästi tevetullut uudestaan<3

   Poista
 5. Kiitos kivasta vinkistä.
  Pitää joskus kokeilla!
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tällä viikolla kokeillut appelsiinietikkaa keittiössä ja tykännyt kovasti - mutta siirrän sen tosiaan takaisin suikepulloon:)
   Kiitos ja samoin sinulle<3

   Poista
 6. Kiitos tästä! Menee varmasti kokeiluun! Pyykietikanhan teenkin itse.
  Ihanan näköinen pullo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä:) Tämä on ollut kiva kokeilu. Pyykkietikkaa en ole koskaan käyttänyt - pitääpä tutustua siihenkin. Kiitos♥

   Poista
 7. Täytyy varmaan kokeilla...vaikuttaa mielenkiintoiselta ja parasta tässä on se, että sen voi tehä kotona. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä helpoin DIY ikinä - ei tarvittu muuta kuin hieman aikaa ainesosien tekeytyessä. Eipä tarvitse ostella turhia kemikaaleja. Näistä pienistä ekoteoista tulee hyvä mieli<3

   Poista
 8. Minäkin kiitän vinkistä! Pakko joku kerta testata 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla - nyt vaan vappusiman sitruunankuoret hyötykäyttöön:)

   Poista
 9. Hei ja appelsiinintuoksuista Vappua! :). Olipa kiva idea, pitää kokeilla! Täytyy tehdä kaikki mahdollinen, jotta siivous tuntuu mukavalta :) kuten hyvät tuoksut ja sujuvat ainekset. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ideassa kivoimmalta tuntuu itse tekeminen ja ekologisuus. Mukavaa, jos innostuit:)

   Poista
 10. Voi jukra, inspiroiduin tästä todella ja laitoin kauppalistaan jo tarvittavat aineet! Kiitos ideasta ja ohjeesta <3
  Pumppupulloa ei taida olla mullakaan, joten sellainenkin hankintalistalle.
  Mukavaa toukokuun alkua ja Vappupäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kun kiva kuulla, että täältä tarttui inspiraatiota:) Käytin appelsiinietikkaa pihakalusteiden puhdistamiseen ja hyvin tuntui toimivan:) Suihkepullo oli kyllä hommassa ihan ehdoton.
   Kiitos ja samoin sinulle ♥

   Poista
 11. Kiitos kovasti hyvästä ohjeesta!! Olen jo pitkään miettinyt siivousaineiden valmistamista itse ja nyt kyllä viimeistään otan tämän työn alle näiden ohjeiden avulla.
  Olen myös pohtinut ekologisten kuituliinojen hankkimista, tai pitää selvittää ovatko nämä mahdollisia. Olisivat käteviä siivouksessa!

  VastaaPoista
 12. Minulla on jääkaapissa sitruunaetikkaa mitä olen veden ja astianpesuaineen kanssa vähän laimentanut. Myös ihan pelkällä sitruunan puolikkaalla saa keittiössä mm. tiskialtaat säihkyvän puhtaiksi ja kalkkisaostumat kylppäristä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sitruunahappo ja etikka ovat aineita, joita ei pelkästään kannata kaakeleiden saumoihin suihkutella vaan aina pitää pinta kastella ja hyvin huuhdella, haurastuttavat myös muovia ja käsittääkseni eivät marmoripinnoillekaan sovi. Kodinkonekorjaaja on minulle sanonut, että etikkaa ja sitruunahappoa ei missään nimessä tulisi laittaa pyykinpesukoneeseen, sillä poistavat laakereista voiteluaineet ja monet ihmiset ovat ihan uudehkot koneensa rikkoneet etikalla. Tämä tuli minullekin ihan yllättävänä tietona.

  VastaaPoista