"Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista"

”Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista”

torstai 27. joulukuuta 2018

DIY: Itse tehty ekologinen pyykinpesujauhe


Antamissamme joululahjoissa oli tämän vuoden teemana ripaus ekologisuutta ja kierrätystä.

Olen jo pitkään suunnitellut tekeväni itse pyykinpesuainetta ja innostuin kokeiluihin juuri joulun alla - niinpä kokeilujen tuloksia päätyi myös joululahjoiksi.


Aloitin projektin etsimällä kivoja pulloja ja purnukoita ja niitä löytyikin ihan omista nurkista ja myös kirpparilta eli tässä toteutui lahjan kierrätysosuutta. Koska purkkeja löytyi kivoja pulloja helpommin, päätinkin keskittyä jauhemaisen pyykkipulverin tekemiseen.


Valitsin netistä reseptin Rosa Blom-blogista, jossa perusaineiden soodan ja suolan lisäksi oli Marseille-saippuaa. 

Pyykinpesujauheen valmistus:
2,5dl rouhittua marseillesaippuaa
1,5dl pesusodaa
1dl ruokasoodaa
1dl hienoa ruokasuolaa tai Epsom-suolaa

Sekoita kaikki ainesosat keskenään. Lisää halutessasi 4-5 tippaa eteeristä öljyä hajusteeksi.

Reseptissä käytettyä pesusoodaa voi valmistaa itse: Levitä uunipellille ruokasoodaa max 2cm kerros. Paista uunissa 200 asteessa 1 tunti sekoitellen pari kertaa tänä aikana. Anna jäähtyä.



Saippuan voi raastaa hienoksi raastimella, mutta tein sen verran suuren annoksen, että hienonsin paloiksi pilkotut saippuat yhden saippuan erissä monitoimikoneeni silppuriterällä. 



Homma sujui helposti, mutta pieniä vaikeuksia oli saada osat puhdistettua saippuasta eli kokemuksesta suosittelen, että kaikki valmistuksessa käytetyt välineet huuhdellaan saippuanjäämistä  hyvin ennen astianpesukoneeseen laittoa. 



Omassa seoksessani käytin tavallista ruokasuolaa, ja soodan ostin 5 kilon pussissa paikallisesta tukusta, jolloin kilohinnasta tuli edullisempaa. Pesusoodan valmistin reseptin ohjeen mukaisesti uunissa soodaa kuumennellen. 



Tein myös pienen kolmen pullon kokeiluerän pyykkietikkaa reseptillä:

4 dl etikkaa
1 dl vettä
10-12 tippaa eteeristä tai tuoksuöljyä 
Lisätään huuhteluainelokeroon koneelliseen noin 0,5 dl. 


Tuoksuna sekä pesupulveriin että pyykkietikkaan tipautin muutaman tipan eteeristä eukalyptusöljyä, jota sattui löytymään saunatuoksujemme joukosta. Muut saunasta löytyneet vaihtoehdot kuten terva, savusauna ja salmiakki kun eivät ihan vastanneet ajatustani puhtaan pyykin tuoksusta:D



Sitten vain pullotusta ja purkitusta sekä etikettien väsäilyä ja sommittelua.


Laitoin mukaan myös reseptin siltä varalta, että lahjan saaja innostuu vähentämään jatkossakin kemikaalikuormaa ja haluaa tehdä ekologista itse tehtyä pesupulveria.


Metallipurkkien vanhat kahvipavunkuvat ja tekstit peittelin etiketillä, johon laitoin tekstin:

DIY Pyykinpesujauhe

*Itse tehty * pakattu kierrätyspurkkiin * pakkaus kierrätyskelpoinen * ekologinen * ei sisällä väri- eikä säilöntäaineita * ympäristöystävällinen *

Sisältää: luonnonmukaista marseillesaippuaa, ruokasoodaa, itse tehtyä pesusoodaa, suolaa, eteeristä eukalyptusöljyä

Käyttöohje: Annostele 2-3rkl / koneellinen


Olen testannut itse tehtyä pyykinpesuainetta muutamaan koneelliseen ja olen tyytyväinen pesutulokseen.


Tämä oli kiinnostava kokeilu ja pieni askel luonnonmukaisempaan ja ekologisempaan pyykinpesuun - suosittelen lämpimästi muillekin. 

 Jouluisissa tunnelmissa viipyillen 

20 kommenttia:

  1. Kiitos tästä, menee ehdottomasti kokeiluun! 😊 Pyykkietikkaa olenkin jo tehnyt, mutta se on päässyt jo loppumaan, täytyypä tässä välipäivinä tempasta uusi satsi ja kokeilla samalla myös pyykinpesujauhetta ohjeesi mukaan. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos innostut kokeilemaan:) Olen tänään pessyt useamman koneellisen pyykkiä ja ollut tosi tyytyväinen tulokseen. Pyykkietikkaa en ole vielä kokeillut, sillä tekemäni satsi meni joululahjoiksi:D

      Poista
    2. Hei muuten, sopiiko pesuaine sekä kirjo- että valkopyykille?

      Poista
    3. Itse olen käyttänyt kaikenlaiselle pyykille:)

      Poista
  2. Tätä pitääkin kokeilla. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä<3 Tuntuupa kivalta, että postaukseni innostaa kokeilemaan:)

      Poista
  3. HIenoa SisustEllen! Olen riemuissaan, kun kuulen näistä ekologisista itsetehdyistä lahjoista. Varmasti kokeilemisen arvoinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos♥
      Ekologisuus oli meillä tänä jouluna ihan selvästi nouseva trendi koko suvun kesken, sillä monet lahjat olivat sen hengessä toteutettuja, vaikka emme mitään etukäteen olleet sopineet:)
      Suosittelen testailemaan:)

      Poista
  4. Kiitos ohjeesta. Ihanat lahjat ja jälleen viimeiseenasti huolitellut paketit, on lähtenyt teidän pajalta lähimmäisille. Lahjansaajat ovat varmasti olleet otettuja!
    Ihania vuoden viimeisiä päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ♥️-kiitos kauniista sanoistasi, ihana Kaisa:) Mukavia loppuvuoden päiviä sinnekin😍

      Poista
  5. Ihana idea ja viimeisen päälle mietitty lahja etikettejä myöten!❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, Kaisu♥️ tuo purkkien tuunailu oli mukavaa puuhaa - tällä kertaa pelkkä pesu, etiketit ja hamppunaru riittivät 😊

      Poista
  6. Onpa hieno ja hyvä lahjaidea. Lopputulos on ihan "sinun näköinen" (tämä on siis positiivista!)
    Leppoisia tämän vuoden viimeisiä päiviä ja oikein hyvää alkavaa uutta vuotta 2019! <3 Halauksin, Satu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma innostukseni oli kyllä aika korkealla näitä lahjoja väsätessäni:) ihan huippua, jos näyttävät tekijänsä näköisiltä - nauratti kyllä tuo sulkuihin lisäämäsi tarkennus😂
      Kiitos ja samoin sinulle halausten kera♥️

      Poista
  7. Aivan huippu idea tämäkin! Itse inspiroiduimme tyttärieni kanssa aikaisemmasta isänpäiväpostauksesta ja teimme miehelleni hieman vastaavan herkutteluun liittyvän elämyslahjan. Katsotaan koska saamme tuon käyttöön - saman tyylisen lahjan sai myös mieheni isä joten mukavaa puuhastelua tulossa tytöilleni sekä isänsä että isoisänsä kanssa. Tänä jouluna onkin korostunut meidän perheessä tuo yhdessäolon tärkeys, valitettavasti rakas isäni ja lasteni ukki menehtyi alkuvuodesta ja jouduimme viettämään ensimmäisen joulun ilman häntä, joka oli tietysti meille kaikille hyvin herkkä ja tunteikas juttu... <3 Siksi oli mielestäni niin ihana muistuttaa läheisiä paketeillakin siitä, että tärkein lahja onkin yhdessäolon lahja.

    Toivottavasti laitat jatkossakin näitä DIY-projektejasi, näistä saa aina kivasti inspistä omaan tekemiseen vaikka ei ihan täsmälleen samaan lopputulokseen päätyisikään.

    Onnea uudelle vuodelle 2019,
    Johanna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kommentti veti kyllä ihan sanattomaksi - niin kauniisti kirjoitit♥️
      oma ajatukseni ja motivaationi blogin pitämisen suhteen kiteytyy sanoihisi, sillä haaveilen omassa mielessäni juttujeni tuovan iloa ja inspiraatiota jollekin lukijoistani sen lisäksi, että taltioin joitain asioita elämästämme tänne ihan vaan omaksi ilokseni. Ihan parasta palautetta on se, että blogini on onnistunut vaikuttamaan positiivisesti. Tunnistan myös tuon haikean joulutunnelman, sillä olen itsekin joutunut luopumaan isästäni ja monet pienet ja isot asiat nostavat vuosienkin jälkeen edelleen kaipauksen pintaan. Lämmin osanotto sinulle♥️
      Kiitos, että jätit kommentin - kiitos ihanista sanoistasi♥️

      Poista
  8. Aivan loistava idea ja niin kaunis toteutus!! Minua kiinnostaa eritoten tuo huuhteluetikka, koska kauhulla katsoin tässä taannoin kaikki marketin huuhteluaineiden sisällöt läpi. Mieleni valtasi epätoivo, että mitä sitä edes voi käyttää, mutta tykkään kuitenkin jonkin kevyen raikastuksen pyykkiin saada huuhteluaineella. Taidanpa kokeilla pyykkietikan tekoa nyt itse ja jos homma toimii, lainaan lahjavinkkiäsi ensi jouluksi. Itse tehty lahja on ihan paras ja etenkin, kun on käyttötarvikkeesta kyse. Hyvä sinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihana Pilvi<3
      Pyykkietikka on kyllä helposti toteutettavissa - jotkuthan lorauttavat ihan vaan pelkkää etikkaa huuhteluainelokerikkoon.
      Tuntuu tosi kivalta hyvänmielen palautteelta, jos joku nappaa täältä käyttökelpoisen idean mukaansa ♥
      Itse lähdin etsimään vähän liian myöhään noita kierrätyspurnukoita ja -pulloja, sillä se oli osa lahjaideaani eli siihen kannattaa varata aikaa tai vaan ostaa kaupasta uusia:)

      Poista
  9. Vau miten huikea idea! tätä on kyllä pakko testata. Kiitos vaan selkeistä ohjeista, ei tarvitse lähteä googlettelemaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kivasta palautteesta ja ilahduttavasta kommentistasi♥

      Poista