"Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista"

”Unelmointi on mahdollisuuksien punnitsemista”

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Projektina pihaportti


Porttiprojektimme on jostain syystä jäänyt muiden postausten jalkoihin, vaikka se on ollut valmiina jo pidemmän aikaa. 


Portin rakentaminen tuli ajankohtaiseksi viime kesänä, kun koiranpentumme Hugo tuli taloon. Virittelimme ensin portin eteen pikasuojan, jotta Hugo saisi olla pihalla vapaana. Eihän tuo tietenkään pidemmän päälle ollut toimiva ratkaisu, eikä se ihan miellyttänyt myöskään sisustussilmää:) 


Tässä osassa aitaa on jo pieni portti, jonka takana on jäteastia.

Ostaessamme talon pihassa ei ollut aitaa - ainoastaan tällä kadun reunalla kasvoi ränsistynyt siperianhernepensasaita. Aidan rakensimme, kun lapset olivat pieniä ja kaipasimme muutenkin näkösuojaa. Vanhoja malleja ei siis ollut käytettävissä suunnittelun apuna.


Suunnittelu oli tosi vaikeaa - vanha talo luo aina omat haasteensa. Kuvailin muiden portteja ja tein postauksen (KLIK) saadakseni lukijoiltakin vinkkejä, Teimme kaikenlaisia puuvirityksiä ja sommittelin  porttiaukosta otetun valokuvan päälle erilaisa paperista tehtyjä hahmotelmia.


Lopulta päätimme rakentaa ensin alaosan ja jatkaa suunnittelua sen jälkeen. Tässä portit on viritetty  naruilla paikoilleen, ja katsastelemme korkeuksia sekä saranoiden paikkoja. Kovin suurta maarakoa ei voisi jättää, jotta Hugo ei pääsisi karkaamaan.


Näitä vinopuitakin piti kokeilla monella eri tavalla ennen kuin löysivät paikkansa -  tukipuista olisi voinut tehdä alaosiin ristikot. Tämä kuva on viime talvelta.

Maalasimme valmiit osat, jotta todellisen tilanteen näkisi konkreettisesti. Yhtenä vaihtoehtoina tässä vaiheessa oli matala portti, jolloin maalaamattomat osat sahattaisiin pois. Toisena oli laittaa portin päälle jonkinlaisia koristeita: kaari, pystypuita tai noita jo aidassa olevia ristikoita. Tein alaosan päälle pahvista malleja, joita tuijottelimme aikamme. Tämä helpotti päätösten tekoa.


Valmista aitaan sopivaa salpaa ei löytynyt, joten rakkauteni teki sen itse. 


Salpaan laitettu nuppi löytyi keittiövedinvalikoimista.


Myös portin muita metalliosia väsäiltiin omassa autotallissa.Saranat onneksi läytyivät rautakaupasta.


Prikkojen avulla portteja säädettiin samalle korkeudelle. 


Loppujen lopuksi portin päälle tuli samaa ristikkoa kuin aidassakin on ja tolppien päälle pienet hatut. Vaikka portti valmistui viime talven aikana, vasta kesällä se sai toisen maalikerroksen pintaansa. Sateinen sää aiheutti maalaukselle omat haasteensa, sillä aurinkokelit haluttiin viettää veneillen tai mökillä. 


On tässä ollut aika paljon säätämistä, mutta nyt ollaan tyytyväisiä tulokseen.


Kirpsakoita syyspäiviä kaikille täällä piipahtaville♥

Hugs&smiles
Ps. SisustEllen on mukana vuoden inspiroivin blogi-äänestyksessä. Pääset äänestämään tästä, KLIK!

32 kommenttia:

 1. Voi kuinka kaunis lopputulos, todella hieno! Meilläkin on jossain vaiheessa edessä portin tekoa ja tiedän kyllä kuinka vaikeaa tuo suunnittelu vaihe on.
  Nyt näin ensimmäisen kerran kuvan teidän talosta ja voi että kuinka kaunis! Kauniita syyspäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ♥-kiitos ihanista sanoistasi:)
   Suunnitteluun piti todella paneutua, sillä koin tämän projektin haastavaksi. Eipä tosiaan ole aikoihin tullut kuvattua talomamme ulkoapäin. Nyt se kuitenkin pilkahteli kuvissa vähän:)
   Samoin sinulle<3

   Poista
 2. Kaunis portti! Aidat ja portit - juurikin tuon tyyliset - on mun heikkouteni. Haaveena asua joskus vanhassa talossa, jonka pihaan voi kulkea portista <3
  Ihanaa sunnuntaita sinne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt meillä on kauan haaveiltu pihaportti:) Ehkäpä sinunkin haaveesi toteutuvat - joskus ne vain ottavat aikaa.
   Kiitos ja samoin sinulle<3

   Poista
 3. Hieno lopputulema; jahkailu ja ajan kanssa suunnittelu kannatti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tuo suunnittelu täytyy tehdä pitkän kaavan mukaan - onneksi toisinaan ideoiden toteutus taas on heti kirkkaana mielessä. Tämä saattaa olla myös luonnekysymys: olen taitavampi haaveilemaan kuin tekemään päätöksiä:D

   Poista
 4. Joskus kannattaa antaa asioiden muhia jotta lopputuloksesta tulee tämmöinen, eli todella hieno ja yhteensopiva kaiken muun kanssa. Kaunista teillä on ulkona muutenkin. :) Ihanaa sunnuntain jatkoa teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos keskittyisi pelkästään tekniseen toteuttamiseen, oli päätöstenteko varmasti helpompaa. Kun tunnelma ja yhteensovittelu vanhan kanssa tuntuu tärkeältä, asiat mutkistuvatkin ja vievät aikaa:) Kiitos sanoistasi♥
   Ihanaa sunnuntain jatkoa sinnekin!

   Poista
 5. Suunnittelu todella kannattaa. Portinne on todella kaunis ja sopii erittäin hyvin kokonaisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon<3 Tuntuu kyllä mukavalta, että pitkään kestänyt projekti saatiin päätökseen:)

   Poista
 6. Aivan huippu hieno ja juuri niin talon tyyliin sopiva! Näyttää aivan siltä kuin ne olisivat siinä aina olleet. Salpa ym. osat viimeistelevät tyylin, on sinulla taitava mies...suunnittelijasta puhumattakaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana sinua, Johanna<3 Täällä ollaan yhtä hymyä:)

   Poista
 7. Todella hieno lopputulos ja niin hyvin yhteensopiva aidan kanssa - kuin olisi ollut paikallansa aina! Miten ihana talo teillä onkaan <3 Aina salaa ihastelen tuollaisia vanhoja kaupunkikoteja, joissa suojaisa ja monesti aidattu vanha pihapiiri on niin kutsuva ja kodikas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halusimme monestakin syystä aidan pihamme ympärille. Edellä mainittujen lisäksi halusimme estää satunnaisia ohikulkijoita käyttämästä pihaamme oikopolkuna:) Kiitos niin kovasti ilahduttavasta kommentistasi<3

   Poista
 8. Tulipa soma ja tuikitarpeellinen. Meilläkin on kiva tuo aidattu ja suljettu piha, niin pääsee Samu poika halutessaan ulkona olla möllöttelemään. :) Kivaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kiva, kun Hugo voi olla pihalla vapaana. Itse voi puuhastella kaikenlaista ja koiran kanssa leikkiessä ei tarvitse olla huolissaan, että se juoksee pallon perässä kadulle.
   Kiitti ja samoin sinulle<3

   Poista
 9. Portti näyttää oikein hyvältä ja sopii hyvin tuohon aidan "jatkeeksi". Näppärä mies sulla apulaisena! ;) Mukavia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 Mieheni on kyllä taitava toteuttamaan yhteisiä suunnitelmiamme ja kärsivällinen silloin, kun suunnitteluvaiheet venahtavat ylipitkiksi:)
   Samoin sinulle<3

   Poista
 10. Kaunis ja vanhan talon henkeen sopiva portti! Mukavaa viikonalkua sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Annisein<3 Taisimme päästä tavoitteeseemme tuon tunnelman suhteen:) Samoin sinulle!

   Poista
 11. Portti on oikein soma ja mielestäni tyyliltään sopii teidän taloon. Onni on omistaa näppärä mies. sillä siinä kyllä säästää rahaa...ja voi toteuttaa/ teetättää vähän hätäisempiäkin tehtäviä. Oikein mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 Tuota tyyliä säädettiinkin aika kauan. Tämä kommentti täytyy kyllä näyttää sille näppärälle miehelle:D Mukavaa viikon jatkoa sinnekin:)

   Poista
 12. Upea portti! Meillä on suunnitteilla aikalailla samanlainen, muttei ihan kuitenkaaan. Teillä on tuo aita ja portti todella hienot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiinnostavaa nähdä, millainen portti teille syntyykään. Helat taotaan siellä varmasti itse:) Kiitos, ihana Johanna<3

   Poista
 13. Todella upea portti, onnistunut kokonaisuus! <3
  Ihan mahtavaa kun miehesi on noin taitava työstämään tarvittavia metalliosia! :) Kaunista!

  Mukavaa tiistaita sinulle! <3

  T: Emppu / Iloa & Unelmaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt leijuttaa tällaiset ihanat kommentit:) Kiitos<3

   Poista
 14. Oi, miten suloinen aita siitä tuli portteineen! Itse tykkään kovasti tuosta ristikkokuviosta yläosassa. Ja näyttää siltä kuin portti olisi aina siinä ollut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aita on kyllä mukava näkösuoja kaupunkioloissa. Ristikkokuvio oli aikoinaan aitaan helppo päätös, mutta tuohon porttiin sitä mietittiin kauan. Kaikki muut rakennelmat vain näyttivät jotenkin oudoilta, joten niin ne ristikot vaan päätyivät porttiinkin :) Kiitos sinulle<3

   Poista
 15. Oi mikä karkki!!! Maltti on valttia! :)

  VastaaPoista